STRAVIČAN SLUČAJ

Magistar umjetnosti i psihologije uhićen zbog ubojstva četvero studenata, razotkrila ga dva traga

U kući u kojoj su se dogodila ubojstva pronađen je njegov DNA koji je potom provjeren kroz bazu podatak

Bryan Christopher Kohberger

 Monroe County Correctional Facil/Upi/Profimedia/Monroe County Correctional Facil/upi/profimedia

Mjesec dana od četverostrukog ubojstva studenata sa Sveučilišta u Idahu policija je u Pennsylvaniji uhitila apsolventa sa Sveučilišta u Washingtonu Bryana Kohbergera (28) za kojeg sumnjaju da je najvjerojatni počinitelj ovog stravičnog zločina.

Protiv njega je podignuta optužnica zbog ubojstva četvero studenata i provale, a do Kohbergera su došli otkrivši da posjeduje bijelu Hyundai Elantru koja je bila viđena u blizini mjesta zločina. Osim toga, u kući u kojoj su se dogodila ubojstva pronađen je njegov DNA koji je potom provjeren kroz bazu podataka. Utvrđeno je preklapanje s 28-godišnjakom nakon čega je uslijedila detaljna istraga koja je na kraju dovela do uhićenja.

Kohberger je u međuvremenu, otkrili su, u bijelom automobilu prešao pola države kako bi na Božić stigao do svojih roditelja, a poseban tim pratio ga je puna četiri dana sve do mjesta na kojemu je konačno i uhićen.

James Fry, šef policijske postaje u gradu Moscow u kojem su se dogodila ubojstva, na konferenciji za medije kazao je kako su policajci pronašli vozilo, ali da još uvijek tragaju za nožem kojim su počinjeni zločini. Nije otkrio nikakve druge detalje o slučaju niti je precizirao kada se točno policija namjerila na Kohbergera, piše CNN.

"Ova ubojstva su potresla našu zajednicu i uhićenje nažalost neće vratiti izgubljene živote", kazao je Fry.

Ipak, slučaj nije niti približno gotov pa je policija javnost zamolila da ostanu pozorni i dojavljuju bilo kakve informacije koje mogu dodatno rasvjetliti slučaj.

Kako je Kohberger uhićen u Pennsylvaniji, 3. siječnja slijedi mu saslušanje u vezi izručenja, a trenutno je u pritvoru bez mogućnosti jamčevine te mu je dodijeljen odvjetnik po dužnosti. On se, doduše, može odreći izručenja te pristati na dobrovoljni povratak u Idaho, no ukoliko to ne učini moskovska policija morat će pokrenuti postupak za izručenje što znači da bi njegov povratka u Idaho mogao potrajati.

image

Neki od studenata ubijenih u Idahou

Inače, zanimljivo je da je Kohberger ranije tijekom prosinca zahvaljujući posebnom programu uspio završiti prvi semestar na fakultetu, a dekanica Sveučilišta u Washingtonu Elizabeth Chilton kazala je kako je fakultet pomagao tijekom istrage. U međuvremenu, na Redittu su se pojavile i informacije, koje su u međuvremenu maknute, da je Kohberger želio pristupiti istraživačkom projektu o tome kako emocije i psihološke osobine utječu na donošenje odluka kod počinjenja zločina, no to nitko nije želio i službeno potvrditi.

Kohberger je 2020. postao prvostupnik, potom je dovršio diplomski studij tijekom 2022., a prije toga je diplomirao i na fakultetu u Northamptonu, i to iz umjetnosti i psihologije.

Zločini koji su se 13. studenog dogodili u gradiću Moscow šokirali su sve građane. To je bilo prvo ubojstvo u sedam godina, a policija je uspjela uhititi počinitelja nakon što je zaprimila čak 20 tisuća dojava građana i provela 300 intervjua.

Ubijeni su studenti i studentice Kaylee Goncalves, Madison Mogen, Xana Kernodle i Ethan Chapin, i to na način da su po nekoliko puta izbodeni na spavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:50