DINASTIJA MILINČIĆ

Majka i kći su kraljice ruske propagande na Balkanu: ‘Srbija je danas oaza medijske slobode‘

Jelena Milinčić je urednica novog portala Russia Today Balkan, a mama Ljubinka urednica je srbijanske podružnice ruskog Sputnika

Jelena Milinčić i Vladimir Putin

 Kremlin.ru

Nakon, prema vlastitim riječima, deset godina rada u Moskvi, Berlinu i Parizu, Srpkinja Jelena Milinčić postala je urednica najnovijeg portala tamošnje medijske scene - Russia Today Balkan. Otvaranje srbijanske verzije portala, ranije ove godine zabranjenog u Europskoj uniji zbog širenja ruske ratne propagande, izazvalo je oštre osude dijela srbijanske opozicije, a rezolutni su bili i europski dužnosnici.

"Djela govore više od riječi. Vidjeti kako se ruska propaganda u velikom stilu vraća u Srbiju kroz pokretanje Russia Todaya u suprotnosti je s odlukom Srbije o usklađivanju s vanjskom politikom EU", komentirao je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, slovački europarlamentarac Vladimír Bilčík, na Twitteru. "Zemlja koja je ozbiljna u želji da pristupi Uniji ne bi trebala služiti Kremlju kao centar dezinformacija i prenositi kremaljsku ratnu propagandu. Ovo nema veze sa slobodom govora", poručio je Bilčík.

Milinčić ne dijeli njegovo mišljenje.

"Raditi u zemlji koja u ovom trenutku u Europi predstavlja oazu medijske slobode, u kojoj možemo predstaviti stavove Rusije i suočiti ih s glasovima drugih zemalja, velik je izazov, ali i pravo zadovoljstvo. Zapad ne posustaje u obračunu s drugačijim glasovima. Ali ne posustajemo ni mi", napisala je u uvodniku, poručivši da će "čitatelji sami procijeniti je li riječ o ruskoj propagandi" te da "ne treba podcjenjivati publiku".

"Zadovoljstvo mi je s timom divnih mladih ljudi konačno dati doprinos ovom međunarodnom projektu u mom Beogradu, jedinom gradu u Europi iz kojega avioni za Rusiju i dalje redovno polijeću", napisala je Milinčić koja dolazi iz novinarske obitelji blisko povezane s Moskvom.

Njezina majka Ljubinka Milinčić aktualna je urednica srbijanske podružnice ruskog Sputnika zbog čega su mnogi komentirali da ruska propagandna mašinerija u Srbiji "ostaje u obitelji". Njezina majka često kao komentatorica nastupa u srbijanskim medijima, no o mladoj nadi Putinove Srbije ne zna se puno. Poznato je da je koautorica dokumentarca o NATO-ovu bombardiranju Srbije 1999. te da je godinama radila za RT na španjolskom. Na internetu o njoj nema puno informacija, ali Danas.rs citira transkript iz vremena kad je Milinčić radila u Moskvi, a u posjet njezinoj redakciji došao je Vladimir Putin. Za sastanak s njim odabrana je i ona.

image

Ljubinka Milinčić

YouTube/Sputnik

Glavna urednica Russia Todaya Margarita Simonjan, danas naširoko poznata kao velika Putinova pobornica, predstavila je Putinu Jelenu Milinčić kao "imigranticu iz Srbije" sa španjolskog kanala. Milinčić je iskoristila priliku da se požali kako 11 godina živi i radi u Rusiji, a ne može dobiti državljanstvo. Putin joj je odgovorio spominjući stroge procedure za dobivanje državljanstva u zapadnim zemljama, piše danas.rs. "Ti si mlada i lijepa žena", dodao je ruski čelnik. "Trebamo prihvatiti profesionalce poput tebe. Tvoji šefovi ovdje postavljaju dobar primjer, ali ipak...", nedorečeno je odgovorio 2013. godine.

Je li u međuvremenu dobila državljanstvo, nije poznato, ali sigurno je da je i dalje na platnom popisu Moskve. Na ruskoj plaći već je mnogo godina njezina majka Ljubinka Milinčić, urednica Sputnika za koji je neko vrijeme pisala i Jelena Milinčić. Njezina je majka u intervjuu za Globus nakon pokretanja srbijanskog Sputnika govorila o svom angažmanu, navodeći, među ostalim, da nije stalno zaposlena, nego ima ugovor koji se produljuje svakih godinu dana, kao i ostali u redakciji od tad 30-ak ljudi. No otkaza se, rekla je, ne boji. A i plaće su bolje nego u drugim redakcijama.

Globus je Ljubinku Milinčić predstavio kao jednu od najuglednijih srpskih novinarki, rođenu na Kosovu, koja je u Moskvi provela 13 godina. Nakon što je kratko radila kao ataše za medije u ambasadi Republike Srbije u Rusiji, bila je dopisnica NIN-a, Politike i RTS-a. Tih je godina napisala i dvije knjige o ruskom predsjedniku Putinu, objavljene u Srbiji: "Putin, moja bitka za Kosovo" (2007.) te "Fenomen Putin - čovjek koji je sam stvorio sebe", uz koju je, piše Peščanik, išao poklon DVD s filmom "Putin Super Star".

Peščanik navodi kako je u svojim knjigama promovirala ruskog predsjednika kao "muževnog lidera" koji je "lijep, odlučan, siguran i pouzdan", a ruši i sve stereotipe o ruskim muškarcima jer "ne pije i ne bije". Za Ljubinku Milinčić se navodi da je jedna od malobrojnih u Srbiji koji se mogu pohvaliti da su neko vrijeme proveli u Putinovoj neposrednoj blizini. Posljednji tekst koji je njezina kći Jelena Milinčić napisala za portal Sputnik govori o sličnostima NATO-ova bombardiranja Srbije i rata u Ukrajini.

"Ja sam Srpkinja i preživjela sam bombardiranje 1999. godine. Skoro tri mjeseca krila sam se od bombi, strahujući za vlastiti život i svoje najbliže. Zato imam pravo reći da je rat najgora stvar na svijetu. Svaki normalan čovjek osuđuje svaki oblik nasilja. Mislite li da ruski čelnici slave što su bili primorani početi vojnu operaciju? Ne, prijatelji. Rusija je bila strpljiva. I imali su puno strpljenja dok su Ukrajinci ubijali Ruse po susjednoj zemlji", napisala je urednica.

Film "Zašto", čija je jedna od autorica, govori o bombardiranju Srbije 1999. godine. Snimljen je 2014. u povodu 16 godina od napada. Iza produkcije je stajala Russia Today koja je nakon sad pokrenutog portala najavila da iduće godine planira još ambiciozniju investiciju - televizijski kanal RT-a na srpskom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. prosinac 2022 10:20