HAVARIJA RUSKE KRSTARICE

Majka nestalog kuhara s potonule Moskve: ‘Tražila sam mog Jegora u bolnici na Krimu, tamo je 200 sprženih momaka...‘

Irina Škrebec, majka kuhara Jegora Škrebeca, rekla je da joj dužnosnici nisu htjeli pokazati popis poginulih i nestalih članova posade Moskve

Krstarica Moskva netom prije potonuća

 Osinttechnical/Twitter

Irina Škrebec, majka Jegora Škrebeca, kuhara na nedavno potonuloj ruskoj krstarici Moskva, tvrdi da se njezin sin, koji je članom posade Moskve postao prošlog ljeta, sada vodi kao nestala osoba, piše The Telegraph.

Škrebec je ruskom The Insideru u ponedjeljak rekla da su ona i njezin muž Dmitrij Škrebec prošlog vikenda otišli u bolnicu na Krimu kako bi pronašli svoga sina te da su tamo tada vidjeli oko 200 članova posade Moskve koji su svi imali teže opekline.

- Vidjela sam sve dečke s opeklinama. Ne mogu vam opisati koliko je to teško bilo, no nisam pronašla svog sina - rekla je Škrebec za The Insider, medij koji je kritički nastrojen spram Kremlja.

- U bolnici je bilo 200 ljudi, a krstaričina posada broji više od 500 osoba. Gdje su ostali? - upitala je Škrebec čiji je sin Jegor ročnik.

Rekla je da su lokalni dužnosnici odbili njezin zahtjev da vidi popis članova posade Moskve koji su ubijeni i koji se vode kao nestali.

Majka drugog člana posade Moskve rekla je za ruske novine Novaja Gazeta da je njezin sin preživio potonuće te da se sada nalazi u bolnici. Dodala je da je u potonuću navodno poginulo 40 osoba.

Neimenovani izvori bliski zapovjednicima Crnomorske flote za Meduzu su pak rekli da je dosad u luku u Sevastopolju na Krimu dopremljeno 37 tijela poginulih članova posade.

- Moj je sin plakao kada mi je preko telefona rekao što je vidio. Bilo je strašno. Jasno je da nisu svi preživjeli (potonuće) - rekla je žena koja je htjela ostati anonimna.

- Rekao mi je da nikada nije mislio da će u mirnodopskim vremenima završiti u takvom mlincu za meso - dodala je.

Krstarica Moskva potonula je prošlog četvrtka u ranim jutarnjim satima u Crnom moru. Ukrajina tvrdi da je krstarica potonula nakon što ju je pogodila svojim raketama. Rusija tvrdi da nije pretrpjela nikakve ljudske gubitke te nije opisala što se točno dogodilo na brodu.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije prošlog je vikenda objavilo snimku na kojoj se može vidjeti kako posada Moskve boravi u svojoj bazi. Upućeni, međutim, tvrde da se na snimci može vidjeti tek polovica posade krstarice. The Telegraph navodi da se smatra da Moskvina posada broji oko 500 članova.

Kanal na aplikaciji za slanje poruka Telegram za koji se vjeruje da je povezan s ruskim sigurnosnim agencijama u ponedjeljak je objavio fotografije na kojima se naočigled može vidjeti da se Moskva zapalila prije nego što je potonula. Na tim se fotografijama može vidjeti da je krstarica nagnuta na jednu stranu te da iz njezinog stražnjeg dijela suklja gusti crni dim. Na fotografijama se također može vidjeti da iz šmrkova na palubi Moskve koji su usmjereni prema nebu izlaze mlazovi vode. U trenutku kada je nastala fotografija, čamci za spašavanje već su bili porinuti, a na palubi nije bilo članova posade.

Gubitak Moskve velik je udarac za Rusiju. Krstarica je u službi još od 1983. godine i sudjelovala je u brojnim ruskim vojnim operacijama. Rusija će bez Moskve svakako teže braniti svoje položaje na jugu Ukrajine, a neće joj biti lako ni napasti ukrajinsku luku Odesu.

Moskva je na samom početku rata u Ukrajini sudjelovala u ataku na Zmijski otok u Crnom moru. Kada su zapovjednici Moskve od ukrajinskih vojnika na Zmijskom otoku zatražili da se predaju, Ukrajinci su im uzvratili sada već slavnom rečenicom: "Ruska krstarice, odje*i". Ukrajinski vojnik koji ju izgovorio, graničar Roman Hribov, proglašen je "herojem Ukrajine" te odlikovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 09:14