OGROMNA BOL

Majka preminule influencerice: ‘Borila sam se godinama, molila je da promijeni prehranu, ali nije me slušala...‘

Prijatelji su također bili užasnuti njenom mršavošću i preklinjali je da potraži liječničku pomoć
 Instagram/rawveganfoodchef

Majka veganske influencerice koja je živjela na ekstremnoj dijeti ispričala je kako se godinama borila da spasi kćer. Zhanna Samsonova, na društvenim mrežama poznatija kao Zhanna D‘Art, navodno je umrla od gladi i iscrpljenosti zbog prehrane koja je uključivala samo sirovo voće i povrće, prenosi Daily Mail.

Vera Samsonova (63) tvrdi da je kći nije htjela slušati dok ju je upozoravala na učinke njezine ekstremno restriktivne prehrane. Zhanna je na sirovoj biljnoj prehrani, koja se sastojala od voća, sjemenki suncokreta, voćnih frapea i sokova, provela deset godina prije nego je 21. srpnja preminula u malezijskoj bolnici.

Prijatelji za nju kažu da je patila od anoreksije, a u zadnjim tjednima života postala je toliko slaba da je praktički bila vezana za krevet. 39-godišnjakinja čak šest godina nije pila vodu već ju je zamijenila sokovima

Njezina majka vjeruje da je smrt povezana s infekcijom nalik koleri, koja je pogoršala Zhannino stanje, povezano s ekstremnom prehranom. Službeni uzrok smrti još nije utvrđen jer Vera pokušava vratiti tijelo djevojke u Rusiju, odakle je podrijetlom.

- Molim vas, prestanite pisati loše stvari, bol je ogromna. Sama je izabrala svoj put. Borila sam se mnogo godina, molila je da potraži pomoć i da se zdravije hrani, ali nije htjela poslušati svoju majku, rekla je Vera.

Prijatelji su također bili užasnuti njenom mršavošću i preklinjali je da potraži liječničku pomoć, Zhanna je i njihov savjet odbila te se nastavila hraniti sirovom biljnom hranom. Povremeno je prakticirala i sushi post tijekom kojeg bi danima odbijala išta pojesti

- Život je besmislen, ali je vrijedan življenja pod uvjetom da shvatite da je besmislen, napisala je u posljednjoj objavi na Instagramu nekoliko dana prije smrti.

Olga Černjajeva, jedna od prijateljica influencerice, za ruske novine Novye Izvestia rekla je da je sedam godina gledala njezino putovanje u smrt, a posljednji put je prijateljicu vidjela prije pet mjeseci na Šri Lanki i već tad nije izgledala dobro.

- Noge su joj bile natečene, bilo je nevjerojatno da se mogla pomicati - mislim da je trpjela velike bolove. Pokušala sam je uvjeriti da potraži liječničku pomoć, pokazala sam joj njeno tijelo u ogledalu i na prošlogodišnjim fotografijama, ali ju je bilo nemoguće uvjeriti da radi nešto pogrešno, rekla je Černjajeva.

Shrvana prijateljica rekla je da je bespomoćno gledala kako Samsonova postaje kost i koža. Kad bi uspjela ustati iz kreveta, bilo joj je teško hodati do te mjere da joj je za uspinjanje uz jednu stepenicu trebalo nekoliko minuta.

- Donosila sam joj voće svako jutro jer ništa drugo nije htjela jesti. Zhanna je vjerovala da smrt ne postoji, dodala je Černjajeva.

Jedan od njenih susjeda i prijatelja svakodnevno je strahovao da će pronaći njezino beživotno tijelo. Iako ju je uvjeravao da ode na liječenje, nije ga poslušala.

- Samo su njezine vesele oči i raskošna kosa kompenzirale užasan prizor tijela izmučenog idiotizmom. Oprostite mi ako zvuči grubo, rekao je.

Zhanna je s veganstva prešla na prehranu isključivo sirovim voćem i povrćem, a na svom Instagram profilu dijelila je zdrave recepte. Influencerica je na snimkama tijekom vremena izgledala sve mršavije i mršavije, a neki od njenih ručkova uključivali su samo dinju i sok od mrkve. Na drugoj snimci pokazala je kako za ručak jede cherry rajčice, avokado i sok od avokada.

- Unatoč tome što pripremam otmjena sirova jela, zapravo se hranim vrlo jednostavno. Moja je prehrana jednostavna, bez ulja, bez soli, bez dehidrirane i bez proteina, napisala je u objavi.

Samsonova je bila na veganskoj prehrani više od 15 godina, osim što je povremeno konzumirala ribu i mliječne proizvode. S vremenom je njena prehrana postala sve restriktivnija i ekstremnija te je naposljetku konzumirala samo sirovo voće i povrće. Tvrdila je da je u deset godina takve dijete postala savršeno zdrava i da od tad nije pokupila sezonsku prehladu.

2021. je nakon devet godina prvi put otputovala u rodnu Rusiju i odmah se razboljela od koronavirusa. Izignorirala je sve Covid mjere te je tvrdila da se izliječila suhim postom - pri čemu nije ništa jela ni pila više od deset dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:41