MAGDALENA ANDERSSON

Majka, prvakinja u plivanju i najškrtija ministrica financija u Europi: Tko je prva žena na čelu Švedske?

Ministrica financija od 2014. godine, majka dvoje djece i vrhunska plivačica koja je dva puta bila švedska juniorska prvakinja

Magdalena Andersson

 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia

Magdalenu Andersson švedski su mediji proglasili "prestolonasljednicom" čim je Stefan Löfven objavio da "više neće biti premijer ni čelnik švedske Socijaldemokratske stranke". No, njezino ispisivanje povijesti kao prve žene na čelu Švedske pokazalo se kao iskustvo puno neugodnih preokreta. Nakon samo sedam sati na čelu zemlje stala je ispred kamera i dala ostavku jer je njezinu koalicijsku vladu napustila stranka Zelenih, a kad je u ponedjeljak nakon novog glasanja ponovno imenovana na tu dužnost, bilo je to zahvaljujući samo dvama zastupničkim glasovima u njezinu korist.

- Radila je u privatnom sektoru, kao javna službenica u poreznoj, kamera je voli, a opisuju je kao najškrtiju ministricu financija u cijeloj Europi. Njezin zaštitni znak je bio to da drži novac u državnoj blagajni - opisala ju je još prije, dok se o imenovanju samo spekuliralo, profesorica sa Sveučilišta za obrambene studije u Stockholmu Jenny Madestam.

Novopečena premijerka, 54-godišnja ekonomistica s harvardskim referencama, ostavku je dala navodeći "padne li koalicija, mora otići i njezin lider". I tako je stotinu godina nakon što su Šveđanke dobile pravo glasa, prva žena za kormilom zemlje otišla nakon nepunih osam sati. Nakon nekoliko dana kaosa i mnogo komentara u međunarodnim krugovima i na domaćem terenu, Andersson ipak preuzima zemlju na čelu manjinske vlade u kojoj je sada samo njezina stranka, a cilj joj je bolji plasman na izborima u rujnu sljedeće godine. Neće biti lako jer švedski parlament, baš kao i toliko zakonodavnih tijela u Europi i šire, duboko je podijeljen i Magdalena Andersson morat će dogovarati pitanje po pitanje s partnerskim strankama, uključujući i Zelene koji su je rušili jer nije prošao njihov prijedlog za državni proračun. Glasove parlamenta umjesto toga dobio je prijedlog opozicije s uvrštenim željama Švedskih demokrata, ultradesničarske švedske stranke, a za Zelene je to bilo neprihvatljivo.

Počeci

Anderssonin početak nije bio dojmljiv - ili možda jest - jer unatoč svojevrsnoj blamaži prva švedska premijerka pokazala je da je ne brine što drugi misle, da brzo donosi odluke i da se ravna prema vlastitim kriterijima. Neće joj nužno zbog toga biti olakšan posao i pregovaranja koja slijede. - Andersson prema mojem mišljenju nije previše karizmatična, ali je zato politički vrlo iskusna - ocijenila je Jenny Madestam u razgovoru za finski Svenska Yle.

Ministrica financija od 2014. godine, majka dvoje djece, vrhunska plivačica koja je dva puta bila švedska juniorska prvakinja, Andersson je zagovornica opreza u potrošnji. Smatra se da nastavlja voditi politiku bliže centru nego ljevici svog bivšeg šefa i prethodnika Löfvena. Ona je druga žena na čelu Socijaldemokrata. Mona Sahlin, poznatija u svijetu po "skandalu Toblerone" kad je ministarskom karticom peglala privatne troškove, odstupila je 2011. godine kao jedna od rijetkih šefica stranke koja nije postala premijerka. Anna Lindh, ministrica vanjskih poslova iz iste stranke o kojoj se spekuliralo kao o potencijalnoj premijerki, izbodena je na smrt u napadu u trgovini 2003. godine.

Andersson je s blisko surađivala s Monom Sahlin. U politici je počela kao savjetnica bivšeg premijera Görana Perssona. Politički se opredijelila još u ranoj mladosti. Ne tako ranoj poput njezine bivše šefice Sahlin, koja je već sa 13 godina podržavala Vietkong i sudjelovala u demonstracijama, ali već u prvom razredu srednje škole Andersson se priključila socijaldemokratskoj mladeži. Za nekoliko godina dogurala je do predsjednice udruženja.

Bez dlake na jeziku

Sama Andersson se opisuje kao "pristojnu, marljivu ženu" koja voli biti na vodećim pozicijama. U političkim krugovima bije je reputacija osobe "bez dlake na jeziku", a muški kolege ponekad su je kritizirali kao preoštru u razgovorima. Ona je na to odgovarala da su to za nju "debate u kojima uživa". No, Švedska je zemlja u kojoj je pristojnost jedan od zakona. Zbog njezina otvorenog i izravnog komunikacijskog stila švedska javna televizija SVT prilog o njoj naslovila je riječju "Buldožer".

Kad je riječ o politici, Andersson će se, kaže, fokusirati na "javni red i mir" te državu blagostanja. "Švedska je fantastična zemlja", poručila je, "ali se suočava s ozbiljnim problemima". - Namjeravam preokrenuti svaki kamen kako bih suzbila segregaciju i nasilne zločine i bande koji muče Švedsku... Želim se pozabaviti socijalnom državom kako bi osigurala da svi radnici rade u pristojnim uvjetima - rekla je.

Iako je članica socijaldemokrata od malena, njezini se korijeni uvelike razlikuju od onih dosadašnjeg premijera Löfvena kojeg opisuje kao bliskog prijatelja. Dijete sveučilišnog profesora i učiteljice, Andersson dolazi iz redova akademske elite, a rođena je i odrasla u starom švedskom sveučilišnom gradu Uppsali. Löfven je prije političkog angažmana bio radnik u metalurškoj industriji.

"Ljudi kažu da je se boje, što je pomalo smiješno", kaže Anders Lindberg, urednik politike u dnevniku Aftonbladet koji sebe opisuje kao neovisnog socijaldemokrata. "A to su elitni politolozi i profesori ekonomije."

Na europskom planu nametnula se među ministrima financija zemalja članica Europe unije u sklopu "štedljive četvorke", kako se naziva blok unutar Unije koji je bio nesklon prevelikoj potrošnji za oporavak od pandemije. Švedska se pridružila Austriji, Danskoj i Nizozemskoj tražeći veća ograničenja i suzdržani plan za oporavak od covida-19.

Privatni život

Kad je riječ o privatnom životu, ova supruga profesora kaže da uživa u planinskom penjanju te kao omiljeni bend navodi kalifornijske heavy metalce System of a Down. U Švedskoj je manje-više bez puno galame prošlo njezino priznanje da je u mladosti dok je živjela u inozemstvu probala marihuanu. No, nije, ističe, za dekriminalizaciju kanabisa. Mnogi politički analitičari kažu da će joj najveći izazov biti diferencirati se od svog prethodnika kako je ne bi doživljavali kao njegovu kopiju te se profilirati uoči izbora 2022. godine. Dobila je, reklo bi se, "vrući krumpir" ili barem teške karte jer osim podijeljenosti parlamenta, protekle socijaldemokratske vlade u Švedskoj teškom su mukom sastavljale široke koalicije kao bi se održale na vlasti. Ima malo vremena i težak zadatak da se iskaže.

Pitanje koje su mnogi postavili nakon njezina imenovanja je kako to da jedna progresivna feministička Švedska već nije imala premijerku. Sve susjedne zemlje prešišale su je po tom pitanju iako je Švedska svoju vladu proglasila feminističkom, a čak je i vanjsku politiku usklađivala sa statusom žena i stanjem ženskih prava u državama s kojima je surađivala. Zbog toga je bila ne rubu ozbiljnog incidenta sa Saudijskom Arabijom.

Bivša švedska ministrica za europske poslove Birgitta Ohlsson komentirala je za Politico da su žene u Švedskoj uspješne do određene razine, ali često lupaju o stakleni strop kad je riječ o najvišim pozicijama. Postotak u parlamentu i strankama je dobar, ali posao je još u tijeku. Ne samo u politici, nego i u biznisu. Muškarci su na direktorskim pozicijama u 91 posto kompanija izlistanih na burzi, napisala je u komentaru za Politico Ohlsson. Čine 74 posto članova Uprave. Vlasnici su u slučaju 99,3 posto izlistanih kompanija muškarci. Žene u njih samo 7 posto. Žene u Švedskoj tradicionalno su uspješnije na međunarodnom planu nego u lokalnoj politici. Tako je već desetljećima tradicija da Švedska u Europsku komisiju imenuje samo žene na povjerenička mjesta, a isto vrijedi i za Ujedinjene narode. "Ovim tempom jednakost na najvišim razinama dosegnut ćemo tek za 130 godina", kaže Ohlsson, dodajući da je početkom rujna u svijetu bilo 26 žena na položaju šefa države i/ili vlade u 24 zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:25