NEUMOLJIVA BELGIJA

MAJKA S MALOM BEBOM ZADRŽANA PET DANA U CENTRU ZA MIGRANTE I NA KRAJU DEPORTIRANA Rekli su da nema dovoljno novca...

 Print screen / Prva TV

Srpska državljanka Ljiljana Moharić i njezina devetomjesečna beba deportirane su jučer iz Belgije u Podgoricu, piše B92.

Ona je u nedjelju letjela iz Podgorice gdje živi sa suprugom, za Belgiju gdje ju je čekao brat s kojim je trebala nastaviti putovanje za Nizozemsku.

No kad je sletjela na aerodrom u Belgiji, nakon uobičajenih pitanja o tome kamo ide i koliko ostaje, uslijedilo je i pitanje o tome koliko novca ima sa sobom.

'Imala sam samo keš. Njima je to bila mala svota novca za ostanak od 15 dana kod mog rođenog brata. Imala sam 300 eura. Rekli su mi da to nije dovoljna količina novca, odnosno da nije dovoljno eura po danu, plus što smo tu ja i beba. To što je beba beba i što doji, njima ništa nije značilo', rekla je Ljiljana.

Nakon razgovora, policajac ju je odveo u prostoriju za razgovore, odakle su poslali dopis za Bruxelles s pitanjem trebaju li je pustiti ili deportirati.

'Trebalo je da sačekam odgovor dva, tri sata, ali se sve produžilo. U nedjelju u ponoć sam saznala da će me vratiti u Crnu Goru. Sa aerodroma su me odvezli u centar za migrante, i mene i bebu', priča dalje uznemirena Ljiljana.

U tom trenutku, Ljiljana nije imala ni dovoljno pelena, ni hrane za dijete, koje ima i problema s alergijskim reakcijama. Ipak, Ljiljana kaže kako je osoblje centra s njom postupalo ljubazno i ponudili su joj da joj donesu stvari koje je trebala.

Kad je doznala da će je deportirati, tražila je da je pošalju prvim mogućim letom, no kući je stigla tek u četvrtak – dakle nakon pet dana!

Kad su je dovezli u centar, pretresli su je i oduzeli joj sve potencijalno opasno, čak i mobitel.

'To je poljana, ograđena žicom, sve je pod šiframa, a u unutra su ljudi sa svih strana svijeta. Takva su pravila. Tu su me pretresli, i mene i stvari. Uzeli su sve ono što su smatrali da su opasne stvari, s kojima bih mogla sebi da naškodim, pa i mobilni telefon.'

Brata je nakratko vidjela na aerodromu, no nakon toga više s njim nije imala nikakav kontakt. On je pak odmah obavijestio srpsku ambasadu u Belgiji da vidi što se može učiniti. Njezin suprug je kontaktirao ambasadu Crne gore, čiji je državljanin, no niti iz jedne ambasade nije bilo odgovora.

'To me je povrijedilo. Kod nas nitko nije došao ni iz jedne ambasade. To me je osebno povrijedilo, jer je u pitanju mala beba, da dođe da vidi da li je beba dobro, da li je gladna...', priča Ljiljana.

Milan Antonijević, odvjetnik za ljudska prava i direktor Yucona, kaže da se pravila o dovoljnoj količini novca za boravak u zemljama EU razlikuje od države do države, a pomaže ukoliko sa sobom imate kartice. U ovom konkretnom slučaju, Antonijević kaže da postoji mogućnost traženja odštete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:30