LAŽNA OTMICA

Majka uputila apel Senatu za kontrolu umjetne inteligencije nakon što je nasjela na prevaru

Nakon prevare, otišla je u policiju prijaviti što joj se dogodilo, no prijava nije nikad provedena

Jennifer DeStefano

 Annabelle Gordon - Cnp/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Annabelle Gordon - Cnp/mega/the Mega Agency/profimedia

Jennifer DeStefano iz Arizone svjedočila je u američkom Senatu o opasnoj strani umjetne inteligencije koja je dospjela u ruke kriminalaca. Nakon što je nasjela na prevaru misleći da joj je kći oteta, odboru za pravosuđe ispričala je o strahu koji je osjetila kad je primila uznemiravajući poziv u travnju, prenosi The Guardian.

Nešto prije 17 sati zazvonio je telefon s nepoznatim brojem, DeStefano se javila jer je očekivala poziv iz liječničke ordinacije. S druge strane bila je njezina 15-godišnja kći, odnosno glas koji je zvučao identično kao glas njene kćeri.

- Javila se moja kći Briana koja je jecala i plakala zazivajući moje ime. Kad sam je upitala što se dogodilo, muški glas izderao se na nju da legne i zabaci glavu, rekla je majka.

U trenutku incidenta DeStefano je bila na plesnoj probi svoje druge kćeri Aubrey, dok je Briana trebala biti na skijanju. Nakon što je pomislila da se ozlijedila, kći joj je rekla da je oteta i preklinjala je da joj pomogne.

- Slušaj, imam tvoju kćer. Ako bilo kome kažeš ili pozoveš policiju, drogirat ćemo je. Iskoristit ću je i ostaviti u Meksiku tako da je više nikad nećeš vidjeti, rekao joj je otmičar.

DeStefano je pregovarala s lažnim otmičarima dok nije stigla policija. Tražili su otkupninu od milijun dolara koju su spustili na 50.000 dolara kad im je majka rekla da ne može nabaviti toliki novac. Rečeno joj je da će je pokupiti bijeli kombi i da mora staviti vreću na glavu tako da ne zna kuda ide, trebala je donijeti točan iznos inače bi ubili i nju i kćer.

Jedan od roditelja koji se našao u blizini rekao joj je da se policija često susreće s ovakvim prevarama koje nastaju pomoću umjetne inteligencije. DeStefano je stupila u kontakt sa suprugom i kćeri koji su joj više puta potvrdili da su dobro i na sigurnom.

- Spustila sam slušalicu i srušila se na pod plačući od olakšanja, rekla je majka.

Nakon prevare, otišla je u policiju prijaviti što joj se dogodilo. Prijava nije provedena jer su joj rekli da se radi o šali. McAfee, tvrtka za softver za računalnu sigurnost, proveo je istraživanje koje je pokazalo da je 70% ljudi nisu sigurni da mogu razlikovati klonirani glas od pravog. McAfee je također otkrio da su potrebne samo tri sekunde zvuka da se replicira nečiji glas.

- Ako se ovaj problem ostavi nekontroliran i nereguliran, ostat ćemo nezaštićeni, a krivci neće snositi posljedice, zaključila je majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:45