BRUTALNA PRAKSA

'MAJKAMA SMO ODUZIMALI DJECU, TO JE BILO NEMORALNO I PROTUZAKONITO' Država Australija se ispričala žrtvama

 YouTube

SYDNEY- Država Australija u četvrtak se ispričala tisućama uglavnom neudanih majki kojima je prisilno od 50-ih do 70-ih godina prošlog stoljeća oduzimala djecu preko vjerskih ustanova i zatim ju davala na posvojenje.

"Vama, majkama koje je izdao sustav ne ostavljajući vam nikakav izbor (...) ispričavam se", rekla je Gillard u nazočnosti 800 osoba, uglavnom žrtava takvog postupka.

"Davali smo vam lažna jamstva. Prisiljavali smo vas brutalnom praksom koja je bila nemoralna, nečasna i često protuzakonita ", rekla je Gillard o postupku koji je "ostavio bolno naslijeđe i cjeloživotnu patnju" majkama i djeci.

Na temelju svjedočanstava majki i oduzete djece parlamentarno povjerenstvo objavilo je prije godinu dana rezultate istrage koja je pokazala da je 225.000 djece bilo prisilno oduzeto majkama te je preporučilo isprike i financijsku odštetu žrtvama.

Praksu oduzimanja djece provodile su uglavnom vjerske ustanove od 1951. do 1975., kada je Australija bila vrlo konzervativna vjerska zemlja. Pod društvenim pritiskom mlade žene koje su zatrudnile, a nisu bile udane, bile su slane u vjerske ustanove te je prije poroda dijete bilo određeno za posvojenje.

Vlada je namijenila 5 milijuna australskih dolara (oko 4 milijuna eura) za financiranje terapije i psihološkog praćenja žrtava, majki i djece.

Australiji je ovo druga važna isprika nakon 2008., kada se tadašnji premijer Kevin Rudd ispričao aboridžinima, autohtonom stanovništvu kontinenta, za nepravde koje su trpjeli dva stoljeća.

Od 1910. do 70-ih godina deseci tisuća aboridžinske djece oduzimani su i smještani u državne ustanove kako bi se provela asimilacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:18