KRITIKA TUŽITELJSTVU

Majke Srebrenice: ‘Treba procesuirati ratne zločine u BiH, a ne hrvatske generale‘

‘Prioritet u BiH trebali bi biti predmeti ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju BiH, a ne oni počinjeni u drugoj državi‘
 Ilustracija/Frederick Florin/Afp/Profimedia

Udruga koja okuplja članove obitelji žrtava genocida u Srebrenici kritizirala je u ponedjeljak Tužiteljstvo BiH zbog pokretanja postupaka protiv visokih časnika Hrvatske vojske (HV) dok je veliki broj odgovornih za ratne zločine i dalje nekažnjen iako žive u BiH i dostupni su pravosudnim tijelima te zemlje.

"Žalosno je da se Tužiteljstvo BiH bavi ratnim zločinima koji su, navodno, počinjeni za vrijeme akcije Bljesak dok istodobno u Bosni i Hercegovini na stotine ratnih zločinaca nije procesuirano", stoji u izjavi udruge Majke enklava Srebrenice i Žepe dostavljenoj medijima.

Ocijenili su kako bi prioritet u BiH trebali biti predmeti ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju BiH, a ne oni počinjeni na teritoriju druge države.

"Pozivamo Tužiteljstvo BiH da energiju usmjeri na predmete koji su označeni oznakom 'A' Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a koji su po usvojenoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina prioritet", stoji u reagiranju koje je uslijedilo nakon što su mediji objavili kako je Tužiteljstvo BiH od pravosudnih tijela Hrvatske zatražilo da preuzme procesuiranje 14 umirovljenih generala i drugih visokih časnika Hrvatske vojske.

Tužiteljstvo BiH se o medijskim objavama nije očitovalo, a nepotvrđene informacije su kako je zapravo riječ o postupanju po prijavi zbog navodnih ratnih zločina što ju je još 2006. godine protiv zapovjednika i časnika HV podnijela policija Republike Srpske, odnosno policijska postaja u Bosanskoj Kostajnici. Kaznena prijava navodno je podnesena zbog topničkih napada s teritorija Hrvatske na područje Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice.

Tužiteljstvo BiH bi po zamolnici koju je poslalo Državnom odvjetništvu Hrvatske (DORH) željelo da Hrvatska preuzme tu prijavu i odluči što će s njom.

Prema dostupnim pokazateljima, više od četiri tisuće osoba pod sumnjom su kao mogući počinitelji ratnih zločina u BiH, a najmanje 190 takvih je među onima koje je ranije identificirao ICTY i njihovo je procesuiranje prepustio bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Predmetima ratnih zločina u pravilu se bavi Tužiteljstvo BiH koje i preuzima najkompliciranije slučajeve, a ima diskrecijsko pravo delegirati predmete koje želi tužiteljstvima na entitetskim i županijskim razinama.

U proteklih šest godina državno tužiteljstvo je zbog ratnih zločina optužilo 612 osoba od kojih je 70 posto pravomoćno osuđeno.

Među njima je 26 osoba koje su bile optužene za genocid u Srebrenici iz 1995., a njima su pred Sudom BiH izrečene kazne od oko 400 godina zatvora. Trenutno se sudi još desetorici optuženih za srebrenički genocid dok je istodobno u tijeku više istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 00:58