BORBA ZA OPSTANAK

‘Mala Amerika‘ u Njemačkoj na rubu propasti: ‘Nadamo se da će Biden poništiti Trumpovu odluku‘

Netko mora hraniti 40.000 vojnika i njihovih obitelji koji žive u bazi i oko nje
Grafenwoehr, Njemačka
 Christof Stache/AFP

Mnogi su se šokirali kad je predsjednik Donald Trump najavio da će povući američke vojnike iz Njemačke, ali nigdje više nego u bavarskom Grafenwoehru.

U gradiću na rubu najvažnije američke baze u Europi nadaju se da će se odluka promijeniti dolaskom Joea Bidena u Bijelu kuću.

Velik je to ulog za zajednicu koju zovu "malom Amerikom" jer joj napredak od kraja Drugog svjetskog ovisi o prisutnosti američke vojne baze.

"Bez američke vojske Grafenwoehr je ništa", kaže Piri Bradshaw, čiji roditelji vode irski pub u centru.

image
Christof Stache/AFP

Ustanove poput te srce su i duša Grafenwoehra, čije tradicionalne brijačnice stoje tik uz salone za tetoviranje. O prometu kafića i restorana zahvaljujući američkoj vojsci da se i ne govori.

"Zamislite, mi imamo sedam supermarketa na 6.500 stanovnika", naglašava Bradshaw. Ali netko mora hraniti 40.000 vojnika i njihovih obitelji koji žive u bazi i oko nje.

image
Grafenwoehr, Njemačka
Christof Stache/AFP
image
Grafenwoehr, Njemačka
Christof Stache/AFP
image
Grafenwoehr, Njemačka
Christof Stache/AFP

Pucnjava

U centru grada nekoliko starih zgrada još može podsjetiti na daleku Grafenwoehrovu prošlost tihog i ruralnog mjestašca, ali posjetitelje zvuci pucnjave u blizini brzo vraćaju u stvarnost.

"Toliko smo se naviknuli na to da ponekad i ne čujemo", rekla je Birgit Ploessner, zaposlenica tamošnjeg vojnog muzeja.

image
Grafenwoehr, Njemačka
Christof Stache/AFP
image
Grafenwoehr, Njemačka
Christof Stache/AFP

Amerikanci su nakon rata osnovali trajnu bazu pokraj Grafenwoehr, ali je ukupna američka vojna nazočnost u Njemačkoj pala s 200 tisuća vojnika 90-ih godina prošlog stoljeća na 34.500 danas. Trump ih je iz Njemačke odlučio povući još 12.000, uključujući otprilike 5000 iz Grafenwoehra.

Čak bi malo smanjenje broja vojnika imalo ozbiljne ekonomske posljedice za grad, tvrdi gradonačelnik Edgar Knobloch. "Baza osigurava 3000 civilnih radnih mjesta u regiji", rekao je.

Usto Amerikanci godišnje ondje potroše oko 660 milijuna eura. Bidenova izborna pobjeda i odluka Pentagona da suspendira povlačenje vojnika dok se ne napravi dodatna analiza veliko je "olakšanje" za grad, kaže Knobloch.

"Naši problemi nisu gotovi, ali uvjeren sam da će konačna odluka biti povoljna", dodaje.

Knobloch vjeruje da je ostanak i u američkom interesu jer su Amerikanci mnogo uložili u nedavnu modernizaciju baze. Vojnici koji se ondje obučavaju šalju se u misije u Irak i Afganistan, a i vojske NATO zemalja u bazi redovito vježbaju.

image
Christof Stache/AFP

Plastični Elvis

Baza nema samo ekonomsku vrijednost.

"Tri generacije američkih vojnika slijedile su jedna drugu ovdje, ponekad su sinovi dolazili poslije očeva", kaže Ploessner.

Među njima je bio i kralj osobno, Elvis Presley, koji je najveći dio svog vojnog roka proveo u Njemačkoj. Za vrijeme boravka u Grafenwoehru Elvis je odsvirao privatan koncert u baru, jedini u Europi u cijeloj karijeri. Gradski muzej je s ljubavlju rekreirao tu scenu s originalnim klavirom i plastičnim Elvisom.

image
Christof Stache/AFP

Prisutnost američkih vojnika ima utjecaja na svaki aspekt kulturnog i društvenog života u gradu.

"Američki Dan neovisnosti slavimo kao i Maibaum", kaže Ploessner, referirajući se na popularni svibanjski festival u Bavarskoj.

"Ljudi se ovdje stvarno razumiju", dodaje Knobloch i napominje kako se neki vojnici nakon službe vraćaju živjeti u okolini.

Raymond Tavarez Gascot jedan je od njih. Godinu nakon što se povukao iz vojske, bivši padobranac porijeklom s Portorika, vratio se u Grafenwoehr, ondje oženio i otvorio automehaničarsku radionicu.

"Zaljubio sam se u zemlju i u kulturu", kaže 45-godišnjak, iako priznaje da se još ponekad bori s jezikom.

"Istina, nedostaju mi sunce i plaže, ali realno, kvaliteta života ne može se uspoređivati".

image
Christof Stache/AFP
image
Christof Stache/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:40