NADA ZA ULAGAČE

Malen korak prema oporavku financijskog tržišta: Američke dionice skočile četiri posto

Ovo je prvi put u povijesti da je indeks Dow Jones u četiri dana zaredom oscilirao više od 400 bodova. Analitičari upozoravaju kako još nije gotova kriza
 AFP PHOTO/Stan Honda

WASHINGTON - Nakon višednevnog pada dionica, trgovanje na američkom Wall Streetu u četvrtak je doživjelo nagli uspon. Naime, cijene dionica skočile su više od četiri posto ponajprije zbog dobrih makroekonomskih podataka i poslovnih rezultata kompanija, ali i činjenice da su ulagači iskoristili snažan pad u vrijednosti dionica.

Dow Jones indeks porastao je 423 boda, ili 3,95 posto, na 11.143 boda, dok je S&P 500 skočio 4,63 posto, na 1.172 bodova, a Nasdaq indeks 4,69 posto, na 2.492 boda.

Ovo je prvi put u povijesti da je indeks Dow Jones u četiri dana zaredom oscilirao više od 400 bodova. Na početku tjedna bio je potonuo više od 630 bodova, a u srijedu za 519. Međutim, u utorak je narastao 429, a u četvrtak za 423 boda.

Ulagače je u srijedu prestrašila najava da bi Francuska, baš kao i SAD, mogle izgubiti vrhunski AAA kreditni rejting. No, panika je utišana nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio da će se idućeg tjedna sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi dogovorili daljnje korake u sprječavanju širenja dužničke krize u eurozoni.

Osim toga, pozitivan utjecaj na tržište imali su i dobri podaci s američkog tržišta rada. Po prvi puta od travnja ove godine dogodilo se da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima bio ispod 400 tisuća - 395 tisuća.

Unatoč povratku nade na burzama, financijski analitičari upozoravaju kako to i dalje ne znači da cijena dionica neće prestati padati stoga očekuju nesigurno trgovanje i idućih dana. Posebno su istaknuli da je indeks S&P 500 izgubio oko 14 posto od kraja travnja, kada je dosegnuo najvišu ovogodišnju razinu, a to znači da nije daleko od 20-postotnog pada, koji bi označio da su na tržištu zavladali 'medvjedi'.

Pozitivno trgovanje na američkoj burzi odmah se odrazilo i na cijenu dionica na europskim tržištima. Londonski je FTSE indeks skočio je 3,11 posto, na 5.162 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 3,28 posto, na 5.797 bodova, a pariški CAC 2,89 posto, na 3.089 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:14