BLAMAŽA

'MALENI TEHNIČKI PROBLEM' Talijanski premijer plaća Etihadu milijun mjesečno za avion kojim njegovi piloti ne znaju upravljati

AMMAN, JORDAN - JUNE 10: The aeroplane carrying Italian Prime Minister Silvio Berlusconi arrives at Amman airport June 10, 2003 in Amman, Jordan. Mr Berlusconi will meet with his Jordanian counterpart Ali Abu-Ragheb and with King Abdullah II during this visit. (Photo by Salah Malkawi/Getty Images)
 Salah Malkawi / Getty Images / Getty Images

Talijanska vlada iznajmila je od Etihad Airwaysa luksuzni zrakoplov u listopadu. Namjera je bila da ga premijer Matteo Renzi koristi za svoja putovanja u strane države, piše britanski Independent .

No, pojavio se maleni tehnički problem - nitko od pilota koji su na raspolaganju premijeru ne zna njime letjeti, dok god za to ne budu obučeni.

Anonimni pilot rekao je za satirični program Striscia la Notizia da su propust Talijani shvatili tek kada je zrakoplov stigao u Rim. "U ovom trenutku ni jedan pilot Zračnih snaga, čiji su pripadnici jedini ovlašteni letjeti avionom, nema potrebne kvalifikacije. Stoga su ljudi trenutno na obuci."

Osim toga, navodno je i pista zračne luke Rim Ciampino, koja se obično koristi za dolaske i odlaske stranih državnika, preuska za raspon krila novog aviona, modela Airbus A340-500. Zato je sam zrakoplov ogledalo luksuza - ima novu kupaonicu i konferencijsku prostoriju, ako premijer poželi imati sastanak na sedam kilometara u zraku.

Stari Airbus A319 više nije bio prikladan za premijera, budući da ga je trebalo puniti gorivom svakih pet sati, pa je to zahtijevalo nepotrebna stajanja. Ured premijera Renzija nije se oglasio o cijeloj blamaži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:04