NOVOST U PONUDI

Malezija uvodi 'ženske vagone' kako bi spriječila seksualno napastovanje

 Reuters

KUALA LUMPUR - Malezijske su državne željeznice predstavile novost u svojoj ponudi –'roze' vagone namijenjene samo ženama. Time muslimankama pružaju mogućnost putovanja bez prisutnosti muškaraca, ali i smanjuju šanse seksualnog napastovanja.

Ova se neobična ponuda za sada nudi samo na vlakovima između Kuala Lumpura i zapadnog grada luke Klang, no u sljedeća dva tjedna planirano je proširenje na još jednu destinaciju.

- Možemo poboljšati ugodnost i sigurnost putovanja putnica, a istovremeno spriječiti moguće seksualno napastovanje. Malezija je višerasna zemlja i većina populacije je islamske vjere što znači da ovom inicijativom pružamo muslimankama opciju odvojenog putovanja od muškaraca - objasnio je glavni direktor Malezijskih željeznica, Mohamad Hider Yusof.

Dodaje kako ponuda neće biti obvezujuća te da će žene i dalje smjeti putovati i u 'mješovitim' vagonima.

Više od 60 posto malezijske populacije od 28 milijuna ljudi su muslimani dok najveće etničke manjine čine Kinezi i Indijci. Sjevernim dijelom zemlje vlada konzervativna islamska stranka PAS poznata po svojim zakonima koji zahtijevaju odvojene dućane za muškarce i žene, no i to nije strogo kontrolirano.

Također, vlasti su predložile kazne za oskudno odijevanje kao i pretjerano šminkanje žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:47