LOŠA KONOTACIJA

Mali gradić investitori zaobilaze u širokom luku, a sve zbog imena: ‘Moramo nešto mijenjati‘

Novo je ime odabrano nakon dugih konzultacija vlasti i glasanja stanovništva
 Eric Thomas/AFP

U malenom kanadskom gradu Azbest zaključili su da im je potrebno novo brendiranje pa su se odrekli tog imena koje je izvedeno iz rudarskog nasljeđa, javlja BBC.

Taj grad s oko 7.000 stanovnika u kanadskoj pokrajini Quebec izglasao je da će se po novom zvati "Val-des-Sources".

Taj je grad nekoć bio najveći svjetski rudnik azbesta, a ime je dobio po engleskom nazivu za taj mineral krajem 19.stoljeća.

No, gradsko vijeće je zaključilo da sadašnje konotacije tog imena loše utječu na privlačenje stranih ulagača pa su prošlog studenog najavili da traže novo ime.

Novo je ime odabrano nakon dugih konzultacija i glasanja stanovnika. Glasati su mogli svi od 14 godina nadalje, što znači da je otprilike polovica stanovništva grada imala pravo glasa. S nešto više od 51% glasova u trećem krugu glasovanja pobijedilo je ime Val-des-Sources.

Gradonačelnik Hugues Grimard ističe da je novo ime inspiracija za budućnost.

Druge mogućnosti između kojih su građani mogli birati su L'Azur-des-Cantons, Jeffrey-sur-le-Lac, Larochelle, Phénix and Trois-Lacs, piše BBC.

Azbest neće odmah mijenjati znakove unutar grada, a to bi se moglo dogoditi krajem godine, prije pravne promjene imena.

'Bit će to lijep božićni poklon', zaključio je gradonačelnik.

Azbest se nekoć smatrao čudesnim mineralom i koristio u građevinskoj industriji za jačanje cementa, izolaciju, krovište i slično. No sredinom 20. stoljeća počela je rasti zabrinutost zbog njegove uporabe jer ga je sve više studija povezivalo sa smrtonosnim bolestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:43