KLJUČAN RUSKI CILJ

Mali komad stjenovite obale postaje presudan za prevlast u Crnom moru: ‘Ovo je prijetnja za cijeli NATO savez‘

Pojačano rusko prisustvo na Zmijskom otoku bi moglo biti katastrofalno za Ukrajinu, i strateški i ekonomski

Zmijski otok

 Andrey Nekrasov/Imagebroker/Profimedia

Već na samom početku ruske invazije na Ukrajinu Zmijski otok je dobio važan, skoro pa mitski status u ratu. Ovaj neimpresivni, stjenoviti komad tla u Crnom moru zauzela je Rusija i postao je bojno polje od strateške vrijednosti, piše BBC.

Rusija tvrdi da je Ukrajina zadobila katastrofalne gubitke u neuspješnom pokušaju ponovnog zauzimanja otoka, među kojima su nastradale specijalne snage, ratni avioni, helikopteri i dronovi. Ukrajinci tvrde da su se ograničili na napad na brodove i postrojenja koja se nalaze na otoku.

Bitka nije gotova i Rusija navodno uporno pokušava ojačati svoj garnizon, kažu iz britanskog ministarstva obrane. Zmijski otok je veličine kvadratnog kilometra i tu više uopće nema zmija. Ali ne može se osporiti važnost otoka za kontrolu zapadnog dijela Crnog mora.

- Ako ruske trupe uspiju u osvajanju Zmijskog otoka i postave svoj dalekometni obrambeni sustav zračne obrane, kontrolirat će more, kopno i zrak u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora i na jugu Ukrajine, kazao je ukrajinski vojni stručnjak Oleh Zdanov za BBC.

Iz tog razloga je ruski admiralski brod Moskva tamo plovio nekoliko sati nakon početka rata, pozivajući ukrajinske vojnike na otoku da se predaju: - Pozivamo vas da položite oružje i predate se kako bi se izbjeglo krvoproliće i nepotrebne žrtve. U suprotnom slučaju, bit ćete napadnuti, kazao je ruski časnik.

- Ruski brode, gubi se, bio je sad već legendarni odgovor, izvorno izražen malo grubljim riječima. Otok je osvojen, a tjednima kasnije Moskva je potonula.

Gubitak Moskve znači da ruski dostavni brodovi do otoka sad imaju minimalnu zaštitu, iako bi, ako Rusija stabilizira svoju poziciju, mogla dominirati velikim dijelom Crnog mora, kažu iz Ujedinjenog Kraljevstva. Pojačano rusko prisustvo ovdje bi moglo biti katastrofalno za Ukrajinu, strateški kao i ekonomski.

Ukrajina je već morala zatvoriti svoju luku Odesu, čime je onemogućen izvoz žita, ali Zdanov se boji da bi otok mogao biti korišten kao drugo bojište.

- Ako Rusi uspiju u postavljanju dalekometnog zračnog obrambenog sustava, onda će biti sposobni da obrane svoj eskadron, koji može dosegnuti ukrajinsku obalu.

To bi također dalo ruskim trupama priliku da se probiju do Pridnjestrovlja, odmetnutog dijela Moldavije koji je pod ruskom kontrolom, a nalazi se pored Ukrajine i nije daleko od Odese.

image

Zmijski otok

AFP PHOTO/Satellite image

Međutim, Zmijski otok je samo 45 kilometara daleko od rumunjske obale, koja je dio Zapadnog NATO saveza.

Britanski pomorski analitičar Jonathan Bentham vjeruje da bi ruski zračni sustav s projektilima S-400 bio veliki faktor promjene. Ako bi Rusija postavila raketni sustav, ne bi bila ugrožena samo Odesa, nego bi i južni bok NATO-a također bio ugrožen, upozorava rumunjski povjesničar Dorin Dobrincu.

- Ovo je vrlo važno za rumunjsku vladu i narod, ali i za cijeli NATO savez. Rusija bi imala sposobnost da uništi gradove i vojne ciljeve na istoku našeg teritorija.

NATO je od početka rata osnažio rumunjske granice, a tamo se nalaze belgijske i francuske snage.

Međutim, postoje veliki ekonomski rizici i za Rumunjsku. Zmijski otok se nalazi blizu ušća rijeke Dunav, koja određuje rumunjsku granicu s Ukrajinom. Rumunjska crnomorska luka Constanța nije daleko od toga u smjeru juga i preuzima brodove koji više ne mogu ploviti do Odese.

Ruski vojno-politički analitičar Aleksander Mihajlov je rekao da bi trupe na Zmijskom otoku mogle biti u poziciji da kontroliraju promet prema sjeverozapadu Crnog mora i delte Dunava, što je ulaz u jugoistočnu Europu. - Ako postoji vojna baza ili vojna infrastruktura, bilo bi moguće blokirati brodove koji ulaze u rijeku, kao i one koji odlaze, kazao je za ruske medije.

Rumunjski euroatlantski obrambeni centar vjeruje da bi Rusija mogla anektirati otok i kontrolirati što je moguće više brodskih ruta prema Bosporu u Turskoj.

Povijesno, Zmijski otok je bio rumunjski teritorij dok 1948. nije ustupljen Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu. Ukrajina je preuzela kontrolu nakon pada komunizma i konačno je Međunarodni sud pravde 2009. odredio teritorijalne odrednice, davši Rumunjskoj skoro 80 posto epikontinentalnog pojasa pored otoka, a Ukrajina je dobila ostalo.

Zmijski otok nije samo od strateške koristi, jer je ovaj dio Crnog mora bogat prirodnim bogatstvima, a to znači da je haška odluka i jednoj i drugoj zemlji udijelila rezerve nafte i plina.

Možda izgleda kao mali komad stjenovite obale koji nema naročite vrijednosti, ali vrijednost ovog otoka je važan faktor u ruskom ratu, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:49