INICIJATIVA

MALLORCA ŽELI ZABRANITI PARTY BRODOVE 'Bučni su, na njima su svi pijani i ponašaju se necivilizirano. To više ne želimo trpjeti'

Magaluf na otoku Mallorca
 REUTERS

Na španjolskom otoku Mallorci sve je više zahtjeva da se zabrane party brodovi zbog velike buke.

Neparlamentarne stranke okupljene oko inicijative Més per Mallorca (MES) podnijele su 27. kolovoza zahtjev da se ograniči utjecaj bučnih 'pijanih krstarenja'.

'Želimo osigurati održivu budućnost naše obale koju bi svi trebali koristiti na odgovoran način', rekla je Joanina Aina Campomar, zamjenica čelnika MES-a,

Načelnik Palme, Neus Truyol, dodao je da su party brodovi primjer 'loše turističke aktivnosti' koja 'ugrožava ekonomski model kojem stremimo'.

Mallorca posljednjih godina želi promijeniti svoju reputaciju party destinacije s mnoštvom pijanih, nepristojnih Britanaca i usredotočiti se na druge oblike turizma.

Prošloga je mjeseca vlada Baleara predložila nova pravila prema kojima bi se zabranilo neograničeno točenje alkohola u svim all inclusive resortima. Direktor turističke zajednice Baleara, Antoni Sansó rekao je lokalnim novinama Diario de Mallorca: 'Ne namjeravamo potpuno zabraniti alkohol jer je to nemoguće, no želimo regulirati njegovu upotrebu. Umjesto da ograničimo količinu ili vrijeme točenja alkohola, predlažemo da ipak ne bude uključen u aranžmane već da se prodaje zasebno.'

Općina Calvia, mjesto gdje se nalazi zloglasni party resort Megeluf, počeo je proces 'čišćenja imidža grada' još 2015. godine tako što su počeli kažnjavati necivilizirano ponašanje. Popis je dodatno proširen 2016. i 2017. te su na područje upućene dodatne policijske snage koje imaju zadatak osigurati da se turisti ponašaju po propisima.

Pravila uključuju zabranu obavljanja nužde na javnim mjestima, seks i golotinju u javnosti, bacanje smeća, kidanje grana drveća i puštanje glazbe glasnije od 65 decibela.

Kazne za prekršitelje kreću se od 100 eura za manje prekršaje poput penjanja na drveće, pa do 3.000 eura za ozbiljne prekršaje poput vandalizma ili prodavanja alkohola maloljetnicima.

'Našim turistima poboljšali smo iskustvo njihovog odmora i više nismo stalna tema crnih kronika. Broj uhićenja značajno se smanjio, kao i skakanje s balkona te drugi oblici ilegalnog ili nedruštvenog ponašanja', rekao je načelnik Calvie.

Posljednja meta lokalnih vlasti su party brodovi.

'Uviđamo da sve ekscesne aktivnosti moraju biti regulirane. Vrijeme je da pronađemo rješenje za probleme s kojima su suočeni nači građani, pogotovo u priobalnim mjestima', rekao je Rafel Sedano, vijećnik mjesta Esquerra Oberta de Calvià.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:29