BIT ĆE DUGO S NAMA

'MALO JE VJEROJATNO DA ĆEMO KORONAVIRUS IKAD USPJETI UNIŠTITI' Kineski znanstvenici i sve više svjetskih stručnjaka tvrdi: 'Ovo neće nestati kao SARS'

 
Ilustracija
 THIBAULT SAVARY / Newscom / Profimedia

Kineski znanstvenici kažu da se novi koronavirus, SARS-CoV-2, neće moći uništiti, čime su se pridružili sve većem broju svjetskih stručnjaka koji kažu da će se virus povremeno vraćati poput gripe, piše Bloomberg.

"Nije vjerojatno da će virus nestati poput SARS-a (Teški akutni respiratorni sindrom) prije 17 godina, budući da se neki ljudi njime zaraze bez da iskuse simptome kao što su vrućica. Ta skupina asimptomatskih kliconoša otežava potpuno obuzdavanje zaraze jer virus mogu širiti bez detekcije", rekli su u Pekingu kineski znanstvenici.

Kada je riječ o SARS-u, oni koji su se zarazili ozbiljno su se razboljeli. No kada su stavljeni u karantenu, virus se prestao širiti. S druge strane, Kina još uvijek pronalazi asimptomatske nositelje novog koronavirusa, a smatra se da je epidemiju stavila pod kontrolu.

"Ova će epidemija vrlo vjerojatno s ljudima živjeti dosta dugo, postati sezonska bolest i preživjeti u ljudskim tijelima", rekao je Jin Qi, direktor Instituta za patogenu biologiju pri Kineskoj akademiji za medicinske znanosti.

Znanstvenici i vlade diljem svijeta priklanjaju se tezi da je malo vjerojatno da će se virus eliminirati, unatoč karantenama koje su devastirale svjetsku ekonomiju. Indijski stručnjaci za javno zdravstvo traže da se virusu dopusti širenje među mlađom populacijom dok se Švedska odlučila za lakši oblik karantene.

Ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Sjedinjenih Američkih Država Anthony Fauci prošlog je mjeseca rekao da bi COVID-19 mogao postati sezonska bolest. Tu je tvrdnju potkrijepio dokazima da se slučajevi zaraze počinju javljati u zemljama na južnoj polutki našeg planeta koje sada ulaze u zimu.

Kineski su znanstvenici rekli da nema dokaza da će visoke ljetne temperature usporiti širenje virusa. "Virus je osjetljiv na toplinu, ali pričamo o izlaganju istog temperaturi od 56 stupnjeva Celzija na 30 minuta. Temperature nikada nisu toliko visoke", rekao je Wang Guiqiang, šef odjela za zarazne bolesti u Prvog bolnici Sveučilišta u Pekingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 14:58