ZAOBILAZE SANKCIJE

Malo mjesto u srcu Europe skriva veliku tajnu: ‘Oni igraju presudnu ulogu u cijelom ratu‘

Takve elektronske komponente igraju presudnu ulogu u ratu - nalaze se i u raketama koje uništavaju domove, škole i bolnice u Ukrajini

Ruske rakete ispaljene na Harkov 

 Aleksey Filippov/Afp

Sjedište kompanije Smart Impex je neupadljivo, usred poslovno-industrijskog područja u Kerpenu u blizini Kölna. Međutim, poslovi ove tvrtke itekako zavrjeđuju posebnu pozornost, piše Deutsche Welle.

Jer, sve do neposredno pred rat, ova tvrtka je Moskvi prodavala proizvode visoke tehnologije i elektronske komponente - koje se mogu koristiti za mirnodopske svrhe, ali i za oružje koje se koristi u ratu u Ukrajini.

Prema britanskim stručnjacima, takve elektronske komponente igraju presudnu ulogu u ratu - nalaze se i u raketama koje uništavaju domove, škole i bolnice u Ukrajini.

„Oni su u srcu ruskog oružja", kaže James Byrne iz britanskog istraživačkog centra RUSI (Royal United Services Institute), specijaliziranog za obranu i sigurnost. Zaposleni u RUSI-ju su u ruševinama u Ukrajini često nalazili zapadne komponente. Među njima bi mogle biti i komponente iz Kerpena.

Što odaje carinska dokumentacija prije i poslije 24.02.2022. godine?

Prodaja komponenti iz Kerpena je dokumentirana carinskim podacima dostupnim novinarima Monitora, emisiji njemačke postaje ARD.

Prije početka agresorskog rata Rusije upadljivo je slijedeće: Jaroslav Z., suosnivač ruske kompanije Fast Impex, koja je označena kako kupac također je suvlasnik njemačke kompanije Smart Impex koja je označena kao prodavač.

Poslije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. u carinskim podacima robe isporučene ruskoj kompaniji Fast Impex nema više njemačke tvrtke Smart Impex, ali se odjednom pojavljuje turska kompanija AZU International. Osnovana je u Istanbulu nekoliko tjedana nakon početka rata. Suosnivač je Göktürk A. koji je ujedno i generalni direktor i suvlasnik njemačke tvrtke Smart Impex.

Turska kompanija AZU International je prošle godine za više od 20 milijuna američkih dolara prodala Moskvi upravo komponente koje je ranije prodavala njemačka tvrtka Smart Impex.

Sustavno zaobilaženje sankcija?

Je li ova poslovna konstrukcija smišljena da bi se zaobišle sankcije? Očito da ova njemačka kompanija nije izoliran slučaj.

Od početka ruskog agresorskog rata obujam izvoza Turske na području „poluvodiča i elektroničkih komponenti" praktično je eksplodirao - s oko 300 tisuća američkih dolara u 2021. na više od 86 milijuna američkih dolara u 2022. To je skoro 300 puta više - u samo jednoj godini.

„Vidimo ogroman porast izvoza ovih komponenti iz Turske u Rusiju, uglavnom od strane kompanija koje nikada nisu time trgovale", kaže ekonomistica Elina Ribakova, koja je bila uključena u detaljnu analizu ruskog uvoza. Za nju je ovo dokaz mogućeg sustavnog zaobilaženja sankcija EU-a.

Nastavlja li i njemački Smart Impex prodavati elektroničke komponente Moskvi– zaobilaznim putem, osnivanjem nove kompanije u Istanbulu?

Prije dva mjeseca novinska agencija Reuters došla je do Göktürka A. On je u telefonskom razgovoru priznao da kompanija Smart Impex iz Kerpena prodaje elektroničke komponente Turskoj i da je sve ostalo „poslovna tajna”.

Stručnjakinja za pravne aspekte sankcija Bärbel Sachs ovdje vidi potrebu za istragom: „Ako njemački direktor iz Turske obavlja transakcije koje su zabranjene iz Njemačke, onda je to također kršenje embarga."

Uhodani poslovni trokut

U međuvrijemenu Monitor ima dodatne dokumente koji očigledno potvrđuju ovu konstrukciju trgovine u trokutu Njemačka-Turska-Rusija: Göktürk A. je dao otkaz kao generalni direktor njemačke tvrtke Smart Impex jer se osjećao prevarenim: „Isporuke Smart Impex-a kompaniji AZU su obavljene uz znanje da AZU provodi isporuke u Rusiju/Bjelorusiju”. Drugim riječima: dao je otkaz zato što je njemački Smart Impex nastavio prodavati komponente Rusiji, preko Istanbula.

Tijekom istraživanja Monitor je na različite načine pokušavao doći do kompanija u Turskoj, Rusiji i Njemačkoj. U Kerpenu novinarima nitko nije otvorio vrata, iako je ispred njih bilo parkirano nekoliko automobila. U odgovoru na pismeni zahtjev novinara Monitora, Smart Impex piše: „Trenutno se optužbe [...] vrlo pažljivo ispituju. Prošle kontrole pokazuju da roba koju smo prodali nije (bila) sankcionirana."

Ipak, očito da se trude uništiti tragove te poslovne konstrukcije. Proteklih nedjelja prodane su dionice, promijenjeno je ime jedne kompanije, kao i strukture vlasnika dionica tvrtki u Turskoj i Rusiji.

To su indicije da kompanija očito polazi od toga da je kršila sankcije EU-a. A je li se u konkretnom slučaju zaista radilo o kršenju sankcija - odlučuje državno odvjetništvo u Kölnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2023 08:22