NEMILOSRDNI DENARO

‘Malog brata (12) mi je zatočio, mučio i spalio u kiselini. Sada mu želim da živi što dulje i pati!‘

Messina Denaro uhićen je u privatnoj klinici u Palermu gdje je bio na terapiji, rekao je zapovjednik karabinjera Pasquale Angelosanto

Matteo Messina Denaro

 Afp/

Talijanska karabinjerska policija uhitila je u ponedjeljak Mattea Messinu Denara, najtraženijeg mafijaškog bossa u zemlji koji je bio u bijegu tri desetljeća. Messina Denaro, uhićen u Palermu, navodno je šef sicilijanske mafije Cosa Nostra. Osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor za svoju ulogu u ubojstvu antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

Prema vlastitom priznanju, ‘Diabolik‘ je prvi put ubio s 18 godina, ali najgnjusniji zločin koji se veže za njega je ubojstvo 12-godišnjeg dječaka Giuseppea Di Mattea koji se dogodilo 1993. godine. Naime, Denaro je iz osvete prema njegovom ocu (koji je navodno imao neke dokaze protiv njega) oteo dječaka, mučio ga, dvije godine držao u zarobljeništvu i na kraju ga zadavio i tijelo bacio u kiselinu.

image
Handout/Afp

Bio je to zločin koji je zaprepastio Italiju, a gotovo 30 godina poslije Giuseppeov brat, Nicola, kaže da nakon uhićenja u Palermu osjeća nešto između veselja i boli.

- Pročitao sam negdje da je Denaro teško bolestan. I upravo zbog toga nadam se da će još dugo živjeti i patiti što je duže moguće. Da pati kao što je patio moj brat. Nedužno dijete. Moja obitelj, nakon što je primila vijest o uhićenju, osjećala je nešto između radosti i bola. Nažalost, ovo što se dogodilo u ponedjeljak otvorilo je naše stare rane. U svakom slučaju, zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u uhićenju Denara, a sada želimo saznati istinu. Želimo saznati kako je moguće da smo 30 godina čekali na njegovo uhićenje - rekao je Nicola di Matteo.

image
Handout/Afp

Messina Denaro uhićen je u privatnoj klinici u Palermu gdje je bio na terapiji, rekao je zapovjednik karabinjera Pasquale Angelosanto.

Na popisu ministarstva unutarnjih poslova, Matteo Messina Denaro, rođen 1962. blizu Trapanija na Siciliji, zauzimao je prvo mjesto među šest najtraženijih kriminalaca i godinama su stotine policajaca i karabinjera sudjelovale u potrazi za njim.

image
Alessandro Fucarini/Afp

Od 2000-ih godina, talijanska policija provodila je brojna uhićenja i plijenila imovinu Denaru bliskih osoba, u strategiji kojom ga je nastojala izolirati no rezultate je trebalo čekati gotovo 20 godina, jer toliko je njegova mreža podrške bila velika, piše agencija AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:32