PRONAĐEN 1960-ih

Malta promijenila mišljenje: Dopustit će princu Georgeu zadržati fosilizirani zub morskog psa

Princu je fosilizirani ostatak zuba morskog psa poklonio svjetski poznat prirodoslovac David Attenborough
 -KENSINGTON PALACE/AFP

Malteške vlasti odlučile su da britanski princ George (7) može zadržati fosilizirani ostatak zuba morskog psa koji mu je poklonio svjetski poznat prirodoslovac David Attenborough, a pronašao ga je na otoku krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Ministar kulture Malte u nedjelju je odlučno rekao da će se angažirati na povratu fosiliziranog zuba morskog psa što ga je Attenborough poklonio mladome princu.

"Pokrenut ću to pitanje", rekao je Jose Herrera.

"S pravom posvećujemo veliku pažnju povijesnim i umjetničkim artefaktima. No to nije uvijek slučaj s našom prirodoslovnom povijesti. Odlučan sam u nakani da ovakvo stajalište izmijenim", rekao je ministar.

No glasnogovornik ministarstva kasno u ponedjeljak izvijestio je da je Malta promijenila mišljenje.

"Ministar Herrera je kazao da mu nije namjera dalje se baviti ovim problemom", rekao je glasnogovornik za lokalni list Times of Malta, ne pojasnivši što je utjecalo na promjenu mišljenja.

Kensingtonska palača u subotu je izvijestila o tomu da je Sir David poklonio fosilizirani zub sedmogodišnjem princu za posjeta i druženja s članovima kraljevske obitelji tijekom kojega su zajedno pogledali njegov novi dokumentarni film "A Life on our Planet" koji će se idući tjedan početi prikazivati i u kinima.

Attenborough je kazao da je okaminu zuba pronašao za vrijeme obiteljskog odmora na Malti krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Utisnut je u mekani žuti vapnenac, a vjeruje se da je star oko 23 milijuna godina.

Zub je nekoć pripadao megalodonu, izumrloj vrsti golemoga morskog psa koji je mogao narasti i do 16 metara. Živio je prije 25 milijuna godina, a izumro prije oko milijun i pol godina.

Malta je bila britanska kolonija do 1964. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 21:13