VAPAJ IZ PODRUMA

‘Mama, ostali smo bez oružja i hrane. Dali smo sve od sebe, ali više nemamo izbora...‘

Nazvao me i rekao da nemaju više oružja za borbu. Volim svog sina. On je moj heroj. Zvučao je dobro, rekla je njegova majka za BBC

Ukrajinski vojnici u Mariupolju, te ruski vojnici na ulicama okupiranih dijelova grada

 Afp, Twitter, Facebook

Aiden Aslin (28), britanski vojnik porijeklom iz Newarka, koji se priključio ukrajinskim marncima, javio je svojoj obitelji i prijateljima u Britaniji te im poručio da će se njegova jedinica predati ruskim snagama jer 'nema drugog izbora', prenosi britanski Daily Mail.

Nekadašnji njegovatelj preselio se u Ukrajinu 2018. godine nakon što se zaljubio u ženu iz Mikolajiva.

Proteklih nekoliko tjedana, Aidenova je jedinica branila opkoljeni Mariupolj, poprište najtežih borbi u Ukrajini. Njegova majka, Ang Wood, rekla je za BBC da joj je sin rekao da "nemaju izbora nego se predati".

- Nazvao me i rekao da nemaju više oružja za borbu. Volim svog sina. On je moj heroj. Zvučao je dobro. Boris Johnson mora srušiti Putina - rekla je.

Njegov vapaj objavljen je i na Twitteru: 'Prošlo je 48 dana, dali smo sve od sebe da obranimo Mariupolj, ali nemamo drugog izbora'.

Brennan Philips, Aidenov prijatelj, također tvrdi da je razgovarao s Aidenom. Kaže da mu je prijatelj ispričao da je njegova jedinica bez hrane, streljiva i zaliha te im nije preostalo ništa drugo nego predaja.

- Da im je ostao samo jedan metak, siguran sam da bi ga ispalili - dodao je Brennan.



Inače, 28-godišnjem Aslinu je ovo četvrta godina u ukrajinskim oružanim snagama. Planirao se ovog proljeća vjenčati, a službu je trebao završiti u rujnu. Kada je Rusija pokrenula brutalnu invaziju, Aslin je bio stacioniran u Donbasu gdje se separatisti i ukrajinske oružane snage bore od 2014. godine.

Podsjetimo, čelnik proruskih separatista u Donjecku rekao je u ponedjeljak da su njegove snage u cijelosti zauzele lučku zonu strateški važnog grada Mariupolja, na jugoistoku Ukrajine, koji je više od mjesec dana pod opsadom.

Predstavnik separatističke vojske Eduard Basurin rekao je, prenosi novinska agencija Ria Novosti, da se ostatak ukrajinskih branitelja sada ukopao u tvornicama Azovstalj i Azovmaš.

Podsjetimo, jučer su se javnosti obratili i pripadnici 36. brigade koji su očajnički poručili da su ostavljeni na cjedilu.

- Količina oružja je na izmaku. Nakon što smo 47 dana branili luku i činili 'sve moguće i nemoguće' kako bi zadržali kontrolu nad gradom, ruske snage su potisnule i opkolile naše vojnike.

To za neke od nas znači smrt, a za ostale zarobljeništvo, izvijestila je na Facebooku 36. brigada marinaca Ukrajinskih oružanih snaga.

Ruske snage su priopćile da su borbe nedavno bile usmjerene na čeličanu Azovstal i luku.

Marinci tvrde da ih je neprijatelj ondje postupno potiskivao i opkolio, a sada ih pokušava uništiti. Gotovo polovica članova brigade je ranjena, a u borbu se vraćaju oni koji nisu ostali bez ekstremiteta. Pješaštvo je izginulo, a u žestokim borbama sada sudjeluju topnici, radio operateri, vozači, kuhari, pa čak i članovi orkestra, tvrde marinci.

Požalili su se da je izostala podrška vojnog vrha Ukrajine: 'Otpisali su nas'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:30