STANJE SE POPRAVILO

MANDELI ZA ROĐENDAN POKLONITE 67 MINUTA I ČINITE DOBRA DJELA Proslavio 95. rođendan, oporavlja se u bolnici

 AFP

JOHANNESBURG - Nelson Mandela slavi u četvrtak svoj 95. rođendan dok teče šesti tjedan njegova boravka u bolnici u Pretoriji, gdje mu se stanje, po riječima njegove kćeri, neočekivano popravilo premda su svi bili spremni na ono najgore.

Dok se svijet sprema odati mu počast dobrotvornim akcijama na Međunarodni dan Nelsona Mandele koji se obilježava svake godine, američki predsjednik Barack Obama ga je istaknuo kao "izniman primjer hrabrosti, ljubaznosti i poniznosti".

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius se "pridružuje tom jednodušnom odavanju počasti čovjeku koji je južnoafričkom narodu vratio slobodu i dostojanstvo".

Mandelina kći Zindzi je izjavila u srijedu za postaju Sky News da je zdravstveno stanje njezina oca "puno bolje" i da "gleda televiziju sa slušalicama". Junak borbe protiv aparthejda prepoznaje sve koji mu dolaze u posjet i može komunicirati", rekla je dan nakon posjeta.

Ove dobre vijesti dolaze nakon duge strepnje koja je pratila Mandelinu hospitalizaciju 8. lipnja zbog teške plućne infekcije. "Bilo je trenutaka kada nam je bilo jako teško i kada smo bili zabrinuti i spremni na ono najgore", rekla je Zindzi. "No on nas iznenađuje svakim danom".

Njegova supruga Graca Machel koja je danonoćno uz njegovu bolesničku postelju, rekla je u petak da je "manje zabrinuta" nego tjedan ranije. Mandeli je to treći brak koji je sklopio na svoj 80. rođendan pa par tako u četvrtak slavi 15. godišnjicu braka. Tako će ovogodišnja proslava Mandelina dana koji se u Južnoafričkoj Republici obilježava od 2009. biti posebna.

"Uveli smo obilježavanje ovog dana u čast Madibe (Mandelino plemensko ime) kako bismo svakome od nas dali poticaj za osobno djelovanje i kako bismo mogli mijenjati svijet na bolje", rekao je predsjednik Jacob Zuma.

Od 18. srpnja 2010. i UN slavi Mandelin dan pozivajući sve građane svijeta da 67 minuta posvete službi za opće dobro, kao znak sjećanja na Mandelinu 67-godišnju borbu za jednakost.

Mandela koji je 27 godina proveo u zatvoru izašao je 1990. na slobodu bez riječi osvete. S tadašnjim vlastima je pregovarao o mirnom prijelazu na demokraciju. Kada je 1994. izabran za predsjednika nikada nije htio poniziti ili diskriminirati bijelce nego se uvijek zauzimao za pomirbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:56