ZABRINJAVAJUĆE

Manevar Iranaca prestravio svijet, reagirali i američki špijuni: ‘Otišli su dalje nego ikad. A kriv je - Sepah...‘

Teheran ima dovoljno obogaćenog urana za nekoliko nuklearnih bombi, više je puta upozorio čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju

Postrojbe iranske vojske

 Morteza Nikoubazl/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Morteza Nikoubazl/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Bolno i krajnje neprihvatljivo: glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je Izrael zbog masovnog razaranja i ubojstava civila u Gazi.

"Izraelske vojne operacije proširile su masovno uništenje i izazvale smrt civila u razmjerima bez presedana otkako sam bio glavni tajnik", rekao je Guterres. Bliski istok je poput kutije šibica, upozorio je, moramo učiniti sve da spriječimo rasplamsavanje sukoba u cijeloj regiji.

image

Benjamin Netanyahu

Ronen Zvulun/Afp

Odbijanje prihvaćanja rješenja o dvije države potpuno je neprihvatljivo, rekao je Guterres, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovorio američkom predsjedniku Joeu Bidenu da ne prihvaća niti jednu varijantu s palestinskom državom. Uskraćivanje Palestincima prava na državnost beskonačno bi produžilo sukob koji je postao glavna prijetnja globalnom miru i sigurnosti, upozorio je glavni tajnik UN-a.

Iranski satelit

Uz 25.000 mrtvih Palestinaca, odmazda Izraela u Gazi sve je ozbiljnija prijetnja širenju rata. Spirala nasilja se opasno ubrzava, upozorava New York Times. Samo u prošlom tjednu Iran je ispalio projektile prema Iraku, Siriji i Pakistanu; Pakistan je odgovorio napadom na iranski teritorij. Turska je pogodila kurdske ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji; Hamas je ispalio rakete prema Izraelu; Izrael je nastavio s napadima na južni dio Gaze i napao Hezbolahova uporišta na jugu Libanona. Jemenski hutisti gađali su trgovačke brodove u Crvenom moru, a SAD je uzvratio sa sedam rundi napada na hutiste u 10 dana. Posebno smrtonosni udar, nesretnim slučajem ili kao namjerna provokacija, mogao bi dovesti do nepovratne eskalacije, upozorava NYT.

image

Pojas Gaze

Jack Guez/Afp

Tenzijama je doprinijela i vijest da je Iran lansirao satelit, dalje u orbitu nego ikad. Satelit Soraya lansiran je u orbitu na oko 750 kilometara od Zemlje uz pomoć trostupanjske rakete Qaem 100, objavila je državna agencija IRNA, kao dio civilnog svemirskog programa Iranske revolucionarne garde. SAD se boji da je satelit dio programa razvijanja novih balističkih raketa. SAD su uoči lansiranja poručile da iransko lansiranje satelita prkosi rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a i pozvale Teheran da ne poduzima ništa u vezi s balističkim projektilima koji bi mogli nositi nuklearno punjenje. Sankcije UN-a vezane uz iranski program balističkih raketa istekle su prošlog listopada, podsjeća AP.

image

Lansiranje rakete iranske vojske

-/Afp

Pod prethodnim, relativno umjerenim predsjednikom Hassanom Rouhanijem Iran je usporio svemirski program kako bi izbjegao nove napetosti sa Zapadom. No, novi predsjednik Ebrahim Raisi, štićenik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija koji je došao na vlast 2021., iznova ih je pojačao. Američka obavještajna zajednica je u procjeni najvećih svjetskih prijetnji za 2023. upozorila da razvijanje lansirnih postrojenja za satelite pomaže Iranu da skrati rok za razvoj interkontinentalne balističke rakete, zato što koriste sličnu tehnologiju. Teheran ima dovoljno obogaćenog urana za nekoliko nuklearnih bombi, ako ih odluči proizvesti, više je puta upozorio čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju. Iran tvrdi da je sve što rade na nuklearnom programu isključivo u civilne svrhe.

Smrt u Damasku

Amerikanci su zabrinuti zato što u lansiranju satelita sudjeluje Sepah, odnosno Iranska revolucionarna garda, koja odgovara samo ajatolahu Khameneiju. Još 2020. garda je otkrila da ima svemirski program. Tijekom proteklog desetljeća Iran je poslao nekoliko satelita u orbitu, a 2013. je lansirao majmuna u svemir. Nedavno su imali pet neuspjelih lansiranja zaredom rakete Simorgh. U prosincu su u orbitu poslali kapsulu koja može nositi životinje.

Izraelci su raketirali Damask i pritom ubili pet Iranaca. Osvetit ćemo se, poručuju iz Teherana. NYT piše da su među poginulima u subotu Hojatollah Omidvar, šef obavještajne službe u Siriji za Quds, inozemni ogranak iranske revolucionarne garde, kao i njegov zamjenik. Revolucionarna garda je objavila da je ubijeno pet njezinih pripadnika koji su bili u Siriji kao vojni savjetnici, zajedno s nekoliko Sirijaca.

image
-/Afp

Sirija je Iranu bliski saveznik i služi kao kanal za isporuke iranskog oružja skupinama poput Hezbolaha, koje djeluju uz iransku podršku. General Omidvar, piše NYT, nadgledao je razmjenu i prikupljanje obavještajnih podataka s inozemnim skupinama i koordinirao distribuciju oružja. Od početka građanskog rata u Siriji Izrael je izveo na stotine zračnih napada, prije svega ciljajući snage koje podržava Iran, kao i položaje sirijske vojske.

Rat u sjeni

Godinama Izrael vodi "rat u sjeni" s Iranom, s tajnim napadima i ciljanim ubojstvima kako bi oslabio iranske snage i uništio lance naoružavanja skupina poput Hezbolaha diljem Bliskog istoka. Izrael je intenzivirao napade na ciljeve u Siriji od 7. listopada.

Napad u kojem su ubijeni pripadnici Iranske revolucionarne garde u Damasku uslijedio je nekoliko dana nakon što je Iran ispalio projektile na "izraelski špijunski centar" u blizini američkog konzulata u Irbilu na sjeveru Iraka. Prošlog mjeseca Izraelci su u zračnom napadu na Damask ubili generala Revolucionarne garde Razu Mousavija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:12