UBOJITA PRAKSA

‘Manijak s Bajkala‘ preživio rat u Ukrajini, vratio se kući i krenuo u novi ubilački pohod

Stravičan prizor gledala su mala djeca i tinejdžeri, koji su se igrali.

Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov

 Profimedia/

Osuđeni silovatelj i ubojica kojega je ruski čelnik Vladimir Putin oslobodio i pomilovao kako bi se borio u ratu protiv Ukrajine, ponovno je završio u zatvoru - zbog ubojstva 22-godišnjakinje, piše Daily Mail.

Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov (42) ranije je bio osuđen zbog ubojstva i komadanja tijela Ekaterine Skvortsove (18). Nakon brutalnog ubojstva njezinu odrubljenu glavu bacio je kroz prozor na 12. katu. Unatoč okrutnog nčaina na koji je zločin počinjen, Putin je potpisao pomilovanje.

Na ratištu je proveo šest mjeseci nakon čega je otpušten iz vojne službe. Ubrzo je počinio novi zločin u sibirskom selu Ugdan - ubio je 22-godišnjakinju. Njezin identitet zasad je nepoznat.

Okružni sud u Čiti osudio je Tsyrenzhapova na 14 godina zatvora u strogoj zatvorskoj koloniji.

image

Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia
image

Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov

Maria Novikova/Willwest News/Profimedia/Maria Novikova/willwest News/profimedia

Tisuće osuđenih ubojica, silovatelja i okorjelih kriminalaca pušteni su na slobodu nakon što su odslužili šest mjeseci služeći ruskoj vojsci - na ukrajinskom ratištu. Izvješća govore da su deseci počinili nove zločine nakon povratka kući.

Na izricanju presude Tsyrenzhapov je nosio kapuljaču, a lice mu je bilo prekriveno.

Otkriveni su detalji prethodnog ubojstva, kada je ubio 18-godišnju Ekaterinu. Navodi se da je bila konobarica striptiz kluba.

Neke dijelove Ekaterininog tijela bacio je u lokalnu rijeku. Zatim se cijelu noć opijao, a sutradan njezinu odrubljenu glavu bacio kroz prozor stana na 12. katu, zajedno s krvavom odjećom i ostalim dijelovima tijela.

Stravičan prizor gledala su mala djeca i tinejdžeri, koji su se igrali.

Majka ubijene djevojke Svetlana Skvortsova ispričala je kako je izgledalo kada je otišla identificirati tijelo u mrtvačnicu.

- Ušla sam i vidjela kolica puna komada mesa, noge su joj bile kao žele. Ništa nisam razumjela. Mogli su je staviti na stol i pokriti dijelove tijela plahtom. Bilo je potpuno nehumano, rekao je.

image

Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov

Chita.ru/Willwest News/Profimedia/Chita.ru/willwest News/profimedia

Ona i bivši suprug Igor platili su oko 100 eura kako bi se njezini dijelovi tijela sašili u jedno za pogreb, piše Daily Mail.

Tsyrenzhapov je odslužio manje od tri godine od ukupno 14 godina zatvora kada ga je Putin pustio da se bori u Ukrajini.

Broj zatvorenika u Rusiji smanjio se za četvrtinu: čak 100.000 zatvorenika poslano je u rat, otkrio je u listopadu 2023. Washington Post. Prije invazije na Ukrajinu u veljači 2022. procjenjivalo se da Rusija u zatvorima drži 420.000 ljudi.

Prvo su pripadnici zloglasnog Wagnera tako dolazili do novih ljudi, nudeći pomilovanje u zamjenu za ugovor za odlazak na front. Pokojni vlasnik Wagnera Jevgenij Prigožin na taj je način regrutirao 50.000 bivših kažnjenika. Obećavao im je da će dobiti predsjednička pomilovanja nakon šest mjeseci ratišta.

Prigožinovu praksu nastavila je nova plaćenička organizacija Redut, za koju se vjeruje da je sponzoriraju ruski oligarsi. Redut je prihvatio Wagnerove borce i uz odobrenje ministarstva obrane krenuo s novačenjem zatvorenika. Procjenjuje se da je Redut regrutirao najmanje 1000 osuđenika.

image

Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia
image

Ekaterina Skvortsova

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 11:59