ARMIN LASCHET

Manje poznata strana nasljednika Merkel: Podržavao Asada, branio Putina, napadao Amerikance

Uoči unutarstranačkih izbora, novinari su ga detaljno preispitali o svim važnim temama, ali gotovo isključivo o unutarnjoj politici
Armin Laschet
 Rolf Vennenbernd/POOL/AFP

Iako je u javnosti predstavljan kao kandidat koji će u najvećoj mjeri osigurati nastavak umjerene politike Angele Merkel, novoizabrani predsjednik njemačkih demokršćana Armin Laschet u prošlosti je zauzimao vanjskopolitička stajališta po kojima se razlikovao od kancelarke.

Kako piše njemački Der Spiegel, Laschet je oko rata u Siriji bio na strani Asada, misli da se taj rat može zaustaviti samo u suradnji s Rusijom i općenito se zalagao za više dijaloga s Rusima.

Uoči unutarstranačkih izbora, sadašnjeg premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije novinari su detaljno preispitali o vjerojatno svim važnim temama, ali gotovo isključivo o unutarnjoj politici, piše list koji smatra da je to veliki propust.

Na strani diktatora

U ratu u Siriji Laschet je stao na stranu diktatora Bašara al-Asada i 2014. apelirao da se Asadov režim iznova procijeni, prenosi Spiegel. Laschet je optužio SAD da podržava ISIL u borbi protiv Asada, što je po Spiegelu laž, jer su se skupine koje je podržavao SAD borile protiv ISIL-a.

Na Twitteru je 2018. podijelio Asadovu tvrdnju da je ISIL odgovoran za napad kemijskim oružjem na Istočnu Goutu u blizini Damaska koja je bila u rukama drugih pobunjenika, a ne ISIL-a.

"Rješenja u Siriji ima samo s Rusijom", napisao je Laschet, koji se i u drugim prilikama zalagao za intenzivnije razgovore i suradnju s Rusijom. Laschet također zagovara rusko-njemački plinovod Sjeverni tok 2, protiv kojeg pjeni Trumpova administracija. Također je isprva posumnjao u informaciju britanske tajne službe da su ruski agenti otrovali bivšeg agenta Sergeja Skripalja.

I u jednom razgovoru za Rheinische Post iz 2019. Armin Laschet zauzeo se za bliskiju suradnju s Rusijom. Podsjetio je na 70-e godine i politiku otopljavanja Willija Brandta prema istočnom bloku.

Međunarodno pravo

- U to se vrijeme, u napetoj situaciji s totalitarnim komunističkim sustavom, uspostavio dijalog. To onda mora biti moguće i nama danas. Rusija nam je potrebna za mnoga pitanja u svijetu - poručio je. Puno je konflikata oko koji se možemo približiti, rekao je, a da pritom ne odustanemo od svojih stajališta utemeljenih na međunarodnom pravu, kao što je onaj o Krimu. Možete govoriti otvoreno, ali i dalje nastaviti razgovarati i surađivati na drugim područjima, poručio je Laschet 2019.

Laschet spada među one političare koje je vjerojatnije naći u dijelovima socijaldemokrata (SPD) ili Ljevice (Linke) negoli u CDU, konzervativnoj stranci desnog centra: on je jedan od onih koji su često spremni braniti Putinov režim, piše Der Spiegel. No, nije jasno razmišlja li Laschet i dalje tako.

Veliki je propust to što se nisu razjasnila vanjskopolitička stajališta novog predsjednika CDU, piše utjecajni tjednik u svom online izdanju, no još ima vremena da se to učini do odluke tko će biti kandidat za kancelara ispred koalicije CDU/CSU. Prema anketama objavljenima prije izbora za novog predsjednika CDU, običnim građanima i biračima CDU/CSU najpogodniji za kancelara bio bi sadašnji bavarski premijer Markus Söder.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:44