UZNEMIRENA ‘FURIA‘

Maratonska akcija kod Sicilije: Danima spašavaju kita zarobljenog u mreži ilegalnih ribara

Ovo je drugi put u manje od mjesec dana da se talijanska obalna straža suočava s istim problemom
Kit zarobljen u mreži u blizini Sicilije
 Guardia Costiera/facebook

Talijanska obalna straža danima pokušava osloboditi grbavog kita koji se u blizini obala Sicilije zapleo u ribarsku mrežu.

Kit je uočen u subotu ujutro kako se pokušava izbaviti iz mreže.

Prema navodima policije radi se o mreži koju su postavili ribolovci kraj Eolskih otoka na otvorenom moru. Mreže se obično koriste za ilegalni lov sabljarki. U operaciji spašavanja sudjeluju ronioci, biolozi i nekoliko patrolnih brodica.

Stručnjaci su ustvrdili da se radi o ženki kita koja je izrazito uznemirena i ometa borbu spasioca. Zbog svojih energičnih napora da se oslobodi dobila je ime ''Furia'' ( u prijevodu ''Bijesna'').

Ovo je drugi put u manje od mjesec dana da se talijanska obalna straža suočava s istim problemom. Prije otprilike dva tjedna, straža je morala intervenirati kako bi oslobodila još jednog grbavog kita zapletenog u mrežu.

Stručnjakinja za biologiju Monica Blasi je za dnevne novine La Repubblica pričala o šteti koju nanosi ilegalni ribolov.

- Ove proklete ribolovne mreže čine ogromnu štetu. Nisam spavala 36 sati... ronioci su uspjeli skinuti dio mreže, ali tada se kit počeo kretati i postalo je previše opasno – rekla je Blasi.

image
Zarobljeni kit
Guardia Costiera/facebook

Blasi je rekla da su pričvrstili svjetlo na kitov rep kako ga ne bi izgubili iz vida dok su pokušavali ukloniti ostatak mreže.

Obalna straža priopćila je kako je od siječnja zaplijenila preko 100 kilometara ilegalnih mreža u južnom Tirenskom moru. Takve su mreže slične onoj u koju je zapleten kit u subotu.

Organizacija je u Facebook objavi istaknula da je pojačala napore u borbi protiv ilegalnog ribolova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46