UKRAJINSKA KRIZA

Maratonski sastanak čelnika EU na temu sankcija Rusiji, procurio dugoočekivani dokument

Od Rusije su zatražili da odmah prestane s vojnim aktivnostima, povuče svoje sve snage i vojnu opremu sa cijelog teritorija Ukrajine

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i talijanski premijer Mario Draghi razgovarali su prije sastanka čelnika EU na temu ukrajinske krize

 Geert Vanden Wijngaert/POOL/AFP

Čelnici država članica Europske unije složili su se u četvrtak navečer oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

"Europsko vijeće danas se slaže o daljnjim restriktivnim mjerama koje će Rusiji nametnuti goleme i teške posljedice za njezino djelovanje. Te sankcije obuhvaćaju financijski, energetski i transportni sektor, robu s dvojnom namjenom, kao i kontrolu izvoza i financiranje izvoza, viznu politiku, proširenje popisa sankcioniranih osoba i nove kriterije za uvrštenje na taj popis”, kaže se u zaključcima samita koji su objavljeni vrlo rano, nedugo nakon početka izvanrednog samita, što je neuobičajeno.

Zaključci su prilično općeniti bez puno pojedinosti o sankcijama.

Međutim, novinar Politica dobio je uvid u dokument od četiri stranice u kojem stoji da se sankcije odnose na četiri sektora - financijski, energetski, transportni i trgovački. Također, na kraju se dodaje da ruski diplomati neće smjeti putovati po Europi bez vize.

U dokumentu se predlaže zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za ruske i bjeloruske osobe koji su bilo kako uključeni u pripremu invazije na Ukrajinu. Među tim ljudima su i članovi ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Politico piše da je najopsežniji dio dokumenta onaj koji se odnosi na financijske sankije. U njemu stoji da će se zabraniti ruskim državnim tvrtkama da obavljaju financijske operacije u Europskoj uniji, a ujedno će se zabraniti i ruskoj eliti da uplaćuju nove bankovne depozite iznad 100.000 eura.

Što se tiče transporta, u dokumentu stoji da će uslijediti zabrana prodaje, izviza, opskrbe zrakoplova i zrakoplovne opreme za Rusiju. U obzir ne dolazi ni leasing zrakoplova.

Čelnici su također najoštrije moguće osudili ničim izazvanu i neopravdanu rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine.

Od Rusije su zatražili da odmah prestane s vojnim aktivnostima, bezuvjetno povuče svoje sve snage i vojnu opremu sa cijelog teritorija Ukrajine i da u potpunosti poštuje njezinu teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Politički dogovor o sankcijama trebao bi biti potvrđen u petak na sastanku ministara vanjskih poslova i kako bi dobio zakonsku snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:24