RAZLJUTILI RUSE

Marija Zaharova bijesna na Makedonce: ‘Nemojte to slati Ukrajincima, radite veliku pogrešku!‘

Iz Skoplja su poručili kako je ‘Sjeverna Makedonija suverena zemlja koja može samostalno donositi odluke‘

Marija Zaharova

 Russian Foreign Ministry/Anadolu Agency Via Afp

Sjeverna Makedonija namjerava Ukrajini poslati 12 vojnih helikoptera Mi-24 ruske proizvodnje, koje je Skoplje nabavilo od Ukrajine još 2001. godine.

Četiri helikoptera prošla su NATO-ovu modernizaciju. Kako piše moskovski Komersant, Sjeverna Makedonija već je prije poslala Ukrajini četiri zrakoplova Su-24 te nekoliko tenkova T-72, koje je svojedobno i nabavila od Ukrajine. Makedonska vlada uskoro bi trebala raspravljati o donaciji helikoptera.

- Sva oprema koja je dosad donirana je prema našim planovima modernizacije već pri kraju, neće biti sastavni dio našeg naoružanja i vrlo je izvjesno da bismo je u kratkom roku morali staviti izvan pogona ili uništiti - izjavila je makedonska ministrica obrane Slavjanka Petrovska.

Rekla je kako je vrijednost helikoptera oko 30 milijuna eura te da je SAD nedavno odobrio oko 140 milijuna dolara za modernizaciju i kupnju nove vojne opreme za makedonsku vojsku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim i zahvalio mu na pomoći, a s druge strane reagirala je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova koja je ustvrdila kako tu odluku "smatra velikom pogreškom makedonske vlade".

No, iz Skoplja su poručili da je "Sjeverna Makedonija suverena zemlja koja može samostalno donositi odluke".

image

Vojni helikopter Mi-24

Robert Atanasovski/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:39