KĆI NA ČELU NACIONALNOG FRONTA

Marine Le Pen: Dat ću žensko, antimacho lice našoj stranci

Kći ekstremnog desničara nastoji izbjeći rasističku i antisemitsku retoriku koju je koristio njezin otac
 AFP

PARIZ - Marine Le Pen (42), kći francuskog ekstremnog desničara Jeana-Marie Le Pena, priprema se ovaj vikend preuzeti vodstvo stranke Nacionalni Front (FN) koju je njezin otac vodio skoro 40 godina.

Rođena u politici

Plavokosa odvjetnica te zastupnica u Europskom parlamentu već dvije godine aktivno lobira u stranačkoj bazi, pa njezinu pobjedu na izbornom kongresu FN-a koji je započeo danas u Toursu mnogi već smatraju neupitnom. Marine Le Pen je u očevu stranku ušla još kao 18-ogodišnjakinja, kako kaže, “rođena je u politici”, a francuska javnost ju je prvi put zapazila 2002. u vrijeme kada je njezin otac šokirao mnoge ulaskom u drugi krug predsjedničkih izbora.

- Tada sam se pojavila par puta u medijima i prezentirala jedno drugačije lice stranke. Mlada žena koja je u suprotnosti s karikaturalnim imageom stranke koju čine stariji macho muškarci. Ti istupi dali su mi važnost i unutar stranke - prisjetila se u razgovoru za agenciju AP. Kći Le Pena doista je medijski osvješćenija nego njezin otac i to znalački iskorištava. Često se pojavljuje u medijima i nastoji izbjeći onu šokantnu rasističku i antisemitsku retoriku kojom se često koristio njezin otac nazivajući, primjerice, holokaust “samo povijesnim detaljem”.

“Odbijam prihvatiti da nas se nastavlja vrijeđati, gurati na rub političkog života u Francuskoj i izbacivati iz polja demokratske borbe”, izjavila je.

Ugrožene vrijednosti

Kako kažu analitičari, njezina strategija je jasna - distancirati se od antisemitskog i rasističkog diskursa oca, ali zadržati kritičnost prema muslimanskoj imigraciji, prikazujući je, kao zaštitu “ugroženih” francuskih tradicionalnih vrijednosti. Pri tome joj ipak promakne neka kontroverzna izjava, poput one iz prosinca kada je molitvu muslimana na francuskim ulicama ispred pretrpanih džamija usporedila s nacističkom okupacijom. Zadnja istraživanja pokazuju da se 22 posto Francuza slaže s većinom ideja FN-a, te kako bi 17 posto njih glasalo za Marine Le Pen kao predsjednicu.

Ljepše lice europske desnice

Pia Kjaersgaard

Ekstremno desna Danska narodna stranka kojoj je Kjaersgaard predsjednica trenutačno je treća po jačini u toj državi.

Alessandra Mussolini

Unuka fašističkog diktatora, glumica i fotomodel, politikom se bavi od 1992. kada je postala parlamentarna zastupnica neofašističkoe stranke.

Barbara Rosenkranz

Političarka iz desničarske Slobodnjačke stranke Austrije bila je predsjednički kandidat na izborima 2010. i osvojila je drugo mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:37