SARKOZY PODRŽAO MACRONA

Marine Le Pen tvrdi: ‘Nemam tajnu agendu, jasno je što velika većina Francuza više ne želi‘

Le Pen je odustala od ranijih planova za izvlačenje Francuske iz EU-a, njezine šengenske zone slobodnog kretanja i eura.

Predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen

 Emmanuel Dunand

Francuska ekstremno desna predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen rekla je u utorak da nema "tajnu agendu" u smislu francuskog izlaska iz Europske unije, čak i ako njezini pokušaji reforme bloka ne uspiju.

"Nemam tajnu agendu", rekla je Le Pen na radiju France Inter.

"Mislim da velika većina Francuza više ne želi Europsku uniju kakva postoji danas, što znači Europsku uniju koja funkcionira na apsolutno nedemokratski način, koja napreduje prijetnjom, ucjenom i provodi politike koje su protiv interesa naroda".

Macron i Le Pen ušli su u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora koji se održava 24. travnja.

Le Pen je odustala od ranijih planova za izvlačenje Francuske iz EU-a, njezine šengenske zone slobodnog kretanja i eura.

Ipak, ona ostaje duboko euroskeptična. Kaže da želi ponovno pregovarati o šengenskom sporazumu i povećati broj carinskih službenika, te ponovno uvesti provjere robe koja ulazi u zemlju iz drugih članica EU-a.

Upitana hoće li izaći iz EU ako njezini pokušaji reforme bloka ne uspiju, ona je odgovorila: "Nikako".

Bivši konzervativni francuski predsjednik Sarkozy podržao Macrona

Bivši konzervativni francuski predsjednik Nicolas Sarkozy podržao je u utorak Emmanuela Macrona uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj.

"Mislim da ima potrebno iskustvo dok se suočavamo s dubokom međunarodnom krizom, složenijom nego ikad", napisao je Sarkozy u objavi na društvenim mrežama.

Macron je u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora dobio 27,8 posto glasova, a kandidatkinja desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen 23,1 posto.

Iza njih je Jean-Luc Mélenchon, kandidat ljevice s 22 posto glasova koji je u nedjelju pozvao svoje birače da ne glasaju za kandidatkinju desnice, Macronove suparnice i na prošlim izborima 2017. godine.

Tada ju je u drugom krugu Macron pobijedio sa 66,1 naprema 33,9 posto, no ispitivanja javnog mnijenja ovaj put predviđaju neizvjesnije rezultate.

Ankete predviđaju vrlo tijesan drugi krug, a prema jednoj od anketa Macron dobiva 51 posto glasova, a Le Pen 49 posto. Međutim razlika je tako malena da će pobjeda, kome god pripala, biti minimalna.

Po drugoj anketi koju je objavio u ponedjeljak Opinionway-Kea za Ehos i Radio classique Macron pobjeđuje Le Pen s 55 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:43