DESNICA RASTE

Marine Le Pen vodi u prvom krugu francuskih lokalnih izbora

 AFP

PARIZ - Francuska ekstremno desna stranka Nacionalna fronta (FN) ostvarila je velik uspjeh u prvome krugu regionalnih izbora, pokazale su izlazne ankete, po kojima je FN pobijedila u najmanje šeest od trinaest francuskih regija, prenose agencije.

Izbori su prvi izborni test nakon prošlomjesečnih napada u glavnome francuskom gradu u kojima je ubijeno 130 osoba.

FN je po izlaznim anketama osvojio 30,8 posto biračkih glasova, Republikanska stranka koju predvodi nekadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na drugom je mjestu s osvojenih 27,2 posto biračkih glasova, a socijalisti aktualnog predsjednika Francoisa Hollandea treći s 22,7 posto glasova.

Predsjednica FN-a Marine Le Pen, koja se kandidirala u sjevernoj francuskoj pokrajini Nord-Pas-De-Calais-Picardie ili skraćeno Nord-Picardie i njezina nećakinja Marion Marechal-Le Pen koja se natjecala u južnoj francuskoj regiji Provence-Alpes-cote d'Azur, osvojile su više od 40 posto biračkih glasova, oborivši raniji rekord stranke.

Obraćajući se simpatizerima Le Pen je rekla da je "rezultat fantastičan, što potvrđuje da je Nacionalna fronta neosporno najjača stranka u Francuskoj".

Nakon nedjeljnoga prvog kruga izbora, 13. prosinca održat će se drugi.

No, Sarkozy je kazao da neće biti nikakvog taktičkog savezništva u drugome krugu izbora. Ranijih godina oporbe desnog centra i vladajuća Socijalistička stranka udružile su se zajedno kako bi blokirale političku nadmoć FN-a.

Francuske regije imaju velike ovlasti kada su posrijedi lokalni prijevoz, obrazovanje i gospodarski razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 00:43