PROGON NOVINARA

Marokanski novinar osuđen na pet godina zatvora, on kaže da je sve izmišljeno

Raissouni je prije više od godine dana priveden u svojoj kući u Casablanci nakon pritužbe LGBT aktivista zbog ‘seksualnog napada‘
Skup podrške zatočenom novinaru
 Fethi Belaid/Afp/Profimedia

Marokansko pravosuđe osudilo je novinara Soulaimanea Raissounija (49) na pet godina zatvora zbog "seksualnog napada", za koji on tvrdi kako je lažan i izmišljen kako bi ga se zastrašilo.

Raissouni je prije više od godine dana priveden u svojoj kući u Casablanci nakon pritužbe LGBT aktivista zbog "seksualnog napada".

Novinar, koji je godinama pisao o nekim od najosjetljivijih pitanja u zemlji, uključujući protuvladine prosvjede koji su izbili 2011. i 2016. godine, cijelo vrijeme tvrdi kako su navodi lažni i izmišljeni kako bi ga se zastrašilo. U znak prosvjeda posljednjih 90 dana štrajka glađu.

Raissouni je jedan od najmanje 10 marokanskih novinara zatvorenih posljednjih godina, od kojih je većina optužena za seksualne zločine i druga djela koja se u Maroku smatraju ilegalnima.

Grupe za zaštitu prava smatraju kako je glavni cilj vlasti ušutkati malu grupu nezavisnih novinara u zemlji lažnim i politički motiviranim optužbama.

"Uhićuje se više ljudi nego što se testira na virus", napisao je Raissouni u kolumni nekoliko dana prije uhićenja u svibnju 2020. godine.

Marokanska vlada je izjavila kako je Raissouni dobio "sve garancije poštenog suđenja" i da njegova tužba ni tužbe drugih novinara nisu povezane s njihovim radom.

Dodali su kako je Raissouni posljednjih tjedana ponekad jeo i da je "njegovo zdravstveno stanje i dalje normalno, uprkos gubitku kilograma."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 18:43