'TERMINAL'

Maroko je ne pušta kući pa štrajka glađu

Španjolska traži rješenje za sukob između aktivistice Aminatou Haidar i marokanskih vlasti
Western Sahara activist Aminatou Haidar (R) sits on a wheelchair at the airport in Arrecife on the Spanish Canary Island of Lanzarote on December 8, 2009. The activist vowed on December 7 to push on with a three-week-old hunger strike at the airport to demand Morocco allow her to return home, despite pressure from Spain. Spain had offered to give the 42-year-old mother-of-two refugee status or Spanish citizenship so she could be allowed to return home but she rejected both options on the grounds that she did not want to become "a foreigner in her own home." AFP PHOTO / ANDRES GUTIERREZ
 AFP

MADRID - Aminatou Haidar, aktivistica za samostalnost Zapadne Sahare koja već tri tjedna štrajka glađu na aerodoromu na kanarskom otoku Lazarote, danas je objavila da neće prihvatiti liječničku pomoć.

Haidar štrajka glađu od 16. studenoga nakon što su joj marokanske vlasti odbile odobriti ulazak u Zapadnu Saharu, sporno područje koje je Maroko anektirao 1975. Navodno su joj zaplijenili putovnicu kad se odbila izjasniti kao Marokanka na formularu te su je protjerali na Kanarsko otočje.

Otad Haidar pije samo zaslađenu vodu i prijeti da neće jesti sve dok joj Maroko ne dopusti povratak kući. Maroko je neumoljiv. Optužuje je za političku ucjenu i da je aktivistica Fronte Polisario koja je ratovala s Marokom zbog Zapadne Sahare do 1990-ih. Haidar to negira i ističe kako je sve što želi pravo da se vrati kući.

Zbog odbijanja hrane i medicinske pomoći sve više raste i pritisak na španjolske vlasti da riješe situaciju, no zasad nema uspjeha. Španjolska joj je već nudila status izbjeglice ili državljanstvo kako bi se mogla vratiti kući, no Haidar je to odbila uz objašnjenje “da ne želi postati strankinja u vlastitom domu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:23