PARLAMENTARNI IZBORI

Maroko: Liberali pobijedili na izborima nakon desetogodišnje vladavine islamista

Islamistička Stranka pravde i razvoja (PJD) koja je na vlasti od 2011. godine osvojila je samo 12 od 395 zastupnika
Aziz Akhannouch, predsjednik RNI-a
 Fadel Senna/AFP

Na parlamentarnim izborima u Maroku pobijedili su liberali i porazili islamiste koji su tom zemljom vladali deset godina.

Pobjedu liberala objavio je marokanski ministar unutarnjih poslova Abdelouafi Laftit, nakon što je prebrojano 96 posto glasova, priopćila je službena marokanska novinska agencija MAP (Maghreb Arabe Press).

Islamistička Stranka pravde i razvoja (PJD) koja je na vlasti od 2011. godine osvojila je samo 12 od 395 zastupnika koliko ih ima marokanski parlament, što je značajan pad u odnosu na 125 mandata koliko je ta stranka osvojila na izborima 2016.

Liberali okupljeni u stranci Nacionalni skup neovisnih (RNI) osvojili su 97 mjesta i postali najveća stranka u parlamentu.

Druga po redu po broju osvojenih mandata je Stranka autentičnosti i modernosti (PAM) koja je osigurala 82 mjesta u parlamentu. Time je postala druga najveća stranka, iako je na ovim izborima osvojila nešto manji broj mandata nego na prošlim.

Konzervativna Stranka neovisnosti na trećem je mjestu s osvojenih 78 mandata.

Po broju osvojenih mandata islamistička stranka PJD na osmom je mjestu.

U nastojanju da se poveća odaziv birača, isti su dan održani i parlamentarni i lokalni izbori, što je prvi put slučaj nakon nedavnih izbornih promjena.

Ministar unutarnjih poslova Abdelouafi Laftit priopćio je da je glasalo 50 posto birača, od gotovo 18 milijuna građana s pravom glasa, što je značajno poboljšanje u odnosu na 2016. godinu kada je izlaznost iznosila 43 posto.

Ovo su treći po redu parlamentarni izbori u Maroku nakon što su protesti koji su izbili tijekom Arapskog proljeća 2011. rezultirali ustavnim reformama.

No, unatoč tim promjenama, kralj Mohammed VI, kao najmoćnija osoba u zemlji, i dalje sam donosi većinu političkih odluka.

Neki analitičari navode da su razlog poraza PJD-a nedavne izmjene i dopune izbornog zakona, prema kojima se, između ostaloga, mjesta u parlamentu dodjeljuju na temelju broja upisanih birača, a ne na temelju valjanih glasačkih listića.

Aziz Rabah, marokanski političar i član stranke PJD opisao je rezultate izbora kao “katastrofalne” i za poraz svoje stranke okrivio “nejasan” izborni proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2022 21:52