POMIRENJE

Maroko želi normalizaciju odnosa i otvaranje granica sa susjednim Alžirom

U srcu spora dviju država Zapadna Sahara. Maroko ju smatra svojom, no Fronta Polisario tamo želi proglasiti neovisnu državu

Proslava godišnjice Fronte Polisario

 Stringer/Afp/Profimedia/Stringer/afp/profimedia

Marokanski kraj Mohamed VI. u subotu je rekao da želi normalizaciju odnosa i otvaranje granica s Alžirom.

Granice između dvije najmnogoljudnije zemlje Magreba zatvorene su od 1994. godine, usprkos pozivima Maroka da se ponovno otvore.

Alžir je unilateralno prekinuo odnose s Marokom 2021. i zaustavio transport plina cjevovodom kroz tu zemlju do Španjolske. Kasnije je zabranio svim marokanskim zrakoplovima da lete preko njegovog zračnog prostora.

U srcu spora dviju država je pitanje Zapadne Sahare. Maroko ju smatra svojim teritorijem, no Fronta Polisario, pokret koji ima podršku Alžira, tamo želi proglasiti neovisnu državu.

„Molim se svemogućem Alahu da će se stvari vratiti u normalu i da će se otvoriti granice između dviju susjednih, sestrinskih država i naroda”, rekao je Mohamed u svom govoru.

Pozdravio je izraelsko priznanje suvereniteta Maroka nad Zapadnom Saharom, što je potez koji je očekivano naišao na žestoke kritike Alžira, nezadovoljnog sve snažnijim vezama susjedne zemlje i Izraela.

"Želio bih poručiti čelnicima i stanovnicima naše sestrinske nacije, Alžira, da im se nikada neće nanijeti zlo, niti će im ikada ikakva šteta stići iz Maroka", rekao je kralj Mohamed.

Alžirski predsjednik Abdelmadžid Tebune je ranije ove godine rekao da su odnosi s Marokom pali na "točku bez povratka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 06:22