‘DEBELI LEONARD‘

Maršali na stupu srama: Pobjegao im ključni čovjek iz najvećeg skandala američke mornarice!

Leonard Francus umiješan je u korupcijsku hobotnicu na visokoj razini u američkoj mornarici

Američki razarač s vođenim projektilima (ilustracija)

 AFP

Američki maršali i druge agencije za provođenje zakona našli su se na stupu srama zbog nesposobnosti nakon jednog od najvećih skandala u povijesti američke mornarice, točnije senzacionalnog bijega istaknutog kriminalca iz kućnog pritvora, piše The Guardian.

Kada su maršali stigli u kuću Leonarda Francisa u San Dijegu u nedjelju, shvatili su da si je uklonio GPS uređaj za praćenje s gležnja i pobjegao, dva tjedna prije izricanja presude.

Zasad nije poznato gdje su trojica sinova malezijskog poduzetnika koja su živjela s njim.

Odmah je podignuta uzbuna u zračnim lukama i na obližnjoj granici s Meksikom, ali organi reda su priznali da je Francis možda već pobjegao iz zemlje.

U potrazi za bjeguncem angažirani su regionalna radna skupina za bjegunce i Mornarička kriminalistička služba.

Leonard Francis uhićen je 2013. godine u hotelskoj sobi u San Dijegu, u sklopu savezne istrage. Francis je priznao krivnju zbog upletenosti u korupcijsku hobotnicu u kojoj su mornarički časnici odlazili na raskošne večere, opijali se i odlazili na seks tulume, a kao protuuslugu su jamčili da će brodovi američke mornarice, veličine poput nosača zrakoplova biti usmjeravani na servisiranje njegovoj tvrtki Glenn Defense Marina Asia u Singapuru.

Skandal u kojemu je mornarica oštećena za, kako se procjenjuje, 35 milijuna dolara, nazvan je ‘debeli Leonard‘, kao referenca na tjelesnu težinu malezijskog bogataša. Francis, koji je bio u kućnom pritvoru i pod nadzorom američkih istražnih službi, odrezao je svoju GPS narukvicu i napustio dom, stoji u obavijesti.

Francisov odvjetnik Devin Burstein odbio je komentirati bijeg. Inače, odbjegli Francis bio je svjedok pokajnik saveznih tužitelja u njihovim slučajevima protiv viših mornaričkih časnika. Više puta je odgađano izricanje kazne, a sljedeći zakazani termin bio je 22. rujna.

Francisov kućni pritvor bio je vrlo neobičan nakon što je pušten iz zatvora 2018. godine kako bi mogao primati terapije zbog dijagnoze karcinoma. Bio je pod nadzorom privatne zaštitarske tvrtke, koju je Francis sam plaćao, a jednom prilikom se ispostavilo da je kuća ostavljena bez nadzora kada je zaštitar otišao na ručak.

Nekoliko dana prije nestanka, susjedi su vidjeli kamione za selidbu kako dolaze i odlaze iz Francisova doma, rekao je nadzorni zamjenik američkog maršala Omar Castillo.

- Francis je sve unaprijed isplanirao, to je sigurno, rekao je Castillo za list San Diego Union-Tribune.

U prosincu 2020. godine sudac saveznog okružnog suda u San Diegu naredio je reviziju sigurnosnih rješenja u Francisovu domu nakon što je sudski službenik prilikom rutinske kontrole uočio kako više od dva sata u kući nema zaštitara. Kasnije je pojasnio da je otišao na pauzu za ručak.

Ured američkih maršala u San Dijegu objavio je u utorak tjeralicu na Twitteru.

- Radna skupina za bjegunce San Diego traga za Leonardom Francisom, poznatim kao Debeli Leonard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:29