OPORUKE POZNATIH

Marx je ostavio 250 funti, a Darwin čak 7 milijuna dolara

Neki za života uopće nisu štedjeli, a neki su svoje bogatstvo stalno povećavali. Nasljednici poznatih nisu uvijek sretni s ostavštinom pokojnika...

ZAGREB - Bio je neprijatelj kapitalizma, stoga ne čudi što je svojim nasljednicima ostavio skromno nasljedstvo.

Filozof i revolucionar

Kako navodi britanski portal Ancetry.co.uk koji se bavio materijalnom ostavštinom poznatih Britanaca (i onih koji su to postali), filozof i revolucionar Karl Marx, autor djela “Kapitala” i “Komunističkog manifesta” koja su oblikovala povijest 20. stoljeća, umro je 1883. godine u Londonu, ostavivši svojoj obitelji 250 funti.

To bi danas bilo oko 23.000 funti, odnosno 28.000 eura. Marxova ostavština pripala je njegovoj najmlađoj kćeri Eleanor, dok su starija kći Laura i izvanbračni sin Frederick Lewis Demuth bili isključeni iz oporuke.

Kako je za života mnogo trošio i puno se zaduživao, dekadentni pisac Oscar Wilde svome je sinu ostavio nasljedstvo koje bi danas bilo procijenjeno na 19.000 funti.

Za razliku od Marxa i Wildea, književnik Charles Dickens i prirodoslovac Charles Darwin svojim su nasljednicima ostavili pozamašnu imovinu.

Sedmero sretne djece

Tako je Dickens potomcima ostavio imovinu koja bi danas vrijedila 7,1 milijun dolara, dok je Darwin, koji je rođen u bogatoj obitelji, voljenoj supruzi Emmi i sedmero djece ostavio nasljedstvo od oko 13 milijuna funti u današnjoj vrijednosti.

Arthur Connan Doyle, tvorac Sherlocka Holmesa, iza sebe je ostavio ekvivalent današnjih tri milijuna funti, dok je udovici nobelovca Williama Butlera Yeatsa pripalo 267.000 funti.

“Čokoladni magnat” John Cadbury iza sebe je ostavio nasljedstvo koje bi danas vrijedilo 4,2 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 09:42