SLIJEDI TEROR

Masakr 29. prosinca pokazao je što je Moskva radila ovih mjeseci. No, više i od toga brine zastrašujući podatak ISW-a...

Snimke s društvenih mreža pokazale su goruće automobile i dim, a Moskva je objavila da je oboreno 13 projektila

Prizori iz Ukrajine

 Jose Hernandez/Shutterstock Editorial/Profimedia/Jose Hernandez/shutterstock Editorial/profimedia

Rusija je ispalila više od 100 projektila na Ukrajinu, pogodivši više stambenih zgrada, trgovački centar, školu, rodilište i drugu civilnu i vojnu infrastrukturu. Najveći raketni napad Rusije na Ukrajinu od početka rata kulminacija je višemjesečnog ruskog testiranja ukrajinske protuzračne obrane, ali i uvertira u mogući veliki udar na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i stambena područja u nadolazećim mjesecima.

Ukrajina je samo dan kasnije, u subotu, odgovorila velikim protunapadom na ruske gradove. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je iznad ruskih oblasti Brjansk, Orjol i Kursk, u blizini ukrajinske granice, te iznad Moskovske oblasti oboreno 13 projektila i 32 drona, dok su lokalni dužnosnici izvijestili da su u napadima ubijene četiri osobe, među kojima je dvoje djece. Jedno je dijete stradalo u Brjansku, a muškarac i dvoje djece ubijeni su u Belgorodu. Prve snimke na društvenim mrežama prikazuju goruće zgrade i automobile u napadnutim ruskim gradovima.

image
AFP

Sukob se tijekom vikenda zahuktao nakon što je Poljska, članica NATO-a, optužila Moskvu da je jedan ruski projektil ušao u njezin zračni prostor. Poljski dužnosnici tvrde kako je neidentificirani leteći objekt napustio poljski zračni prostor u roku od tri minute od ulaska iz smjera granice s Ukrajinom. Moskva je odbila dati objašnjenje za projektil u poljskom zračnom prostoru dok ne dobije "čvrste dokaze" da je bio ruski.

Razmjeri napada 29. prosinca pokazuju da je Rusija čuvala svoje zalihe projektila za masovne udare tijekom zimskih mjeseci. Međutim, trenutačne ruske rezerve projektila i bespilotnih letjelica te opseg proizvodnje vjerojatno ne dopuštaju ruskim snagama izvođenje redovitih raketnih napada velikih razmjera, ističe Institut za proučavanje rata (ISW). Rusiji je vjerojatno trebalo nekoliko mjeseci da prikupi dovoljno oružja za pokretanje zračnog udara velikih razmjera.

image
AFP

Stoga je još uvijek nejasno je li napad u petak bio jednokratan ili je označio početak još jedne kampanje poput one koju je Rusija provela prošle zime, ciljajući energetske objekte i drugu civilnu infrastrukturu kako bi izazvala masovne nestanke električne struje.

Ipak, postoji značajna vjerojatnost da će ruske snage pojačati udare u nadolazećim danima, tijekom novogodišnjih praznika, kako bi demoralizirala ukrajinske vojnike. Ruske bi snage mogle izvršiti i dodatne udare na stambena područja kako bi pojačale napetosti i izazvale zabrinutost među ukrajinskim civilima. U tome im pomaže i Sjeverna Koreja, koja nastavlja slati Rusiji ogromne količine granata i raketa.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, ruske snage izvele su niz raketnih i bespilotnih napada različitih veličina, koristeći različite kombinacije bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila. Ruske snage često koriste bespilotne letjelice tipa Shahed-136/131 za ispitivanje ukrajinske protuzračne obrane i pronalaska slabih točaka, koje zatim omogućavaju ruskim projektilima da zaobiđu ukrajinsku protuzračnu obranu i nanesu maksimalnu štetu zadanim ciljevima.

Proteklih nekoliko mjeseci ruske su snage izvele niz napada različitog intenziteta, djelomično kako bi prisilile ukrajinske snage da koncentriraju sustave protuzračne obrane na veća naseljena središta daleko od prve crte bojišta.

"Ukrajinske snage nisu presrele nijednu od raketa Kh-22/Kh-32 te nijedam od balističkih projektila S-300s i Iskander-Ms, hipersoničnih balističkih projektila Kinzhal koji se lansiraju iz zraka, proturadarskih projektila Kh-31P ili nijednu od krstarećih raketa Kh-59 koje su ruske snage lansirale 29. prosinca, što sugerira da su Rusi uspjeli uspješno primijeniti neke naučene lekcije o učinkovitim kombinacijama paketa oružja i da su Shahedi koji su prethodili raketama možda omeli ukrajinsku protuzračnu obranu ili na neki drugi način omogućili udar", ističe ISW.

Ukrajina se bori s nedostatkom oružja i streljiva potrebnog kako bi obuzdala ruske napade duž cijele bojišnice i zabrinuta je zbog smanjenog dotoka zapadne vojne pomoći. Ukrajina već dugo lobira kod zapadnih saveznika za snažne sustave protuzračne obrane za odbijanje ruskih napada. Kijev je ove godine dobio prvi paket američkog sustava protuzračne obrane Patriot, kao i nekoliko sofisticiranih raketnih baterija.

No, republikanci u američkom Kongresu nedavno su odbili usvojiti novi paket sigurnosne pomoći od 50 milijardi dolara za Ukrajinu sve dok Bijela kuća ne nametne nova ograničenja migrantima koji pokušavaju prijeći južnu američku granicu. Ukrajinska opskrba NATO-ovim krstarećim projektilima zemlja - zrak, ključnim sredstvima potrebnim za obaranje ruskih projektila, sada je na izmaku, zbog čega ukrajinske trupe sada moraju "žonglirati" resursima između prve crte bojišta i gradova kao što su Kijev, Harkiv, Dnjipro i Lavov, koji su na udaru ruskih raketa i dronova.

Zapadni čelnici ističu da je masovni ruski napad na kritičnu civilnu infrastrukturu dokaz da Putinovi maksimalistički ciljevi u Ukrajini ostaju nepromijenjeni te da on nije zainteresiran za primirje ili bilo kakvo rješavanje sukoba pregovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:46