POKOLJ U TEKSASU

Masakr se mogao spriječiti: ‘Policajci nisu bili dovoljno uvježbani, a zapovjednik je donio grozne odluke‘

Postoje uvjerljivi dokazi da je odgovor organa reda na pucnjavu u osnovnoj školi bio užasan neuspjeh, kazao je čelni čovjek teksaškog Ministarstva javne sigurnosti

Počast žrtvama masakra u Uvaldeu

 Chandan Khanna/Afp

Odgovor organa reda na pucnjavu u školi u Uvaldeu, u kojoj je ubijeno devetnaestero učenika i dvoje učitelja, bio je "užasan neuspjeh" jer su stavili živote policajaca ispred života djece, kazao je čelni čovjek teksaškog Ministarstva javne sigurnosti (DPS) Steven McCraw.

Na raspravi u teksaškog Senata o pucnjavi koja se dogodila 24 svibnja, McCraw je zakonodavcima rekao da je zapovjednik donio "grozne odluke", a policajci na terenu nisu bili dovoljno obučeni zbog čega su izgubili dragocjeno vrijeme koje je moglo spasiti dječje živote.

"Postoje uvjerljivi dokazi da je odgovor organa reda na pucnjavu u osnovnoj školi bio užasan neuspjeh i protivan svemu što znamo", kazao je McCraw.

Među propustima McCraw je naveo i potragu za ključem učionice u kojoj se dogodila pucnjava.

McCraw tvrdi da je policija čekala ključ, unatoč tome što vrata nisu bila zaključana i ne postoje dokazi da su policijaci uopće provjerili jesu li osigurana.

Iz teksaškog DPS-a nakon pucnjave rekli su da je oko 19 policajaca u hodniku ispred učionica 111 i 112 čekalo duže od sat vremena prije nego je došao specijalni tim američke Granične kontrole i napokon ušao u učionice.

"Policajci su imali oružje, djeca ne. Policajci su imali oklope (pancirke, kacige itd.), djeca ne. Policajci su prošli obuku, napadač nije. Jedan sat, 14 minuta i 8 sekundi, toliko su djeca i učitelji čekali u sobi 111 da ih se spasi", kazao je DPS-ov čelnik.

"Tri minute nakon ulaska napadača u zapadnu zgradu, već se okupilo dovoljno policajaca da izoliraju, ometu i neutraliziraju napadača", dodao je McCrew.

"No posvećene policajce od ulaska u učionicu 111 i 112 zaustavio je zapovjednik koji je odlučio staviti živote svojih službenika ispred života djece", tvrdi McCraw.

Pete Arredondo, odgovorni zapovjednik policijske postaje zadužene za školu u Uvaldeu "čekao je radio, čekao je puške i štitove. Na kraju, čekao je ključeve koji uopće nisu bili potrebni."

Članovi mjesne zajednice, kao i roditelji žrtava, na sastanku školskog odbora u ponedjeljak su pozvali na Arredondovu ostavku, prenosi ABC News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 22:06