HTIO AKTIVIRATI BOMBU

MASAKR SPRIJEČEN U ZADNJI TRENUTAK U Azerbajdžanu bombaš samoubojica ubijen na ulazu u trgovački centar

Ilustracija
 Elmar Mustafazadeh / REUTERS

Azerbajdžanska policija je u subotu ubila muškarca koji se pripremao izvesti teroristički napad u najvećem trgovačkom centru Bakua, objavile su mjesne vlasti.

Jami Emin, (38), je ubijen u trgovačkom centru Bima u Bakuu dok je pokušavao aktivirati eksplozivni pojas kad su ga policajci pokušavali zaustaviti, prema priopćenju agencije za nacionalnu sigurnost.

"Službe sigurnosti su informirane o njegovim namjerama da organizira terorističke akcije u Azerbajdžanu", precizirala je.

Jami Emin je proveo 9 godina u zatvoru zbog sudjelovanja u terorističkoj uroti 2007., prema priopćenju. Te godine su snage sigurnosti te male zemlje objavile da su uhitile 20 pripadnika skupine povezene s al Qaedom, među kojima je bio i Jami Emin. Ta skupina je pripremala napade na veleposlanstva Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Azerbajdžan je pod vodstvom Ilhama Alijeva jedna od najsvjetovnijih zemalja muslimanskog svijeta. Vlasti tvrde da su sve zabrinutije porastom radikalnog islama, dok kritičari režima ističu da vlasti koriste ekstremizam kao izgovor za progon političke oporbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2022 08:04