VODEĆI MEDIJI

Masakr u beogradskoj školi glavna je vijest i u svijetu! Britanci: ‘Srbi poslije Amerikanaca imaju najviše oružja...‘

Američki NBC News piše da bi "desetljećima duga nestabilnost, kao i stalne ekonomske poteškoće mogle potaknuti ovakve krvave ispade"

Mediji o Beogradu

 Afp/

Nezapamćena tragedija koja se danas dogodila u Beogradu, kada je učenik u školi ubio devet osoba, glavna je vijest i u svjetskim medijima. O napadu su izvijestili BBC, AP, CNN, Reuters, Deutsche Welle, Sky News, Daily Mail i brojni drugi.

Tinejdžer ubio osmero djece i zaštitara u školi u Beogradu, piše u naslovu AP. Deutsche Welle navodi da su ovakve pucnjave praktički nepostojeće u Srbiji, koja ima stroge zakone o oružju. Međutim, ističu, mnogo vatrenog oružja zaostalo iz ratova 90-ih još je u opticaju.

Ipak, BBC navodi da je usprkos tim zakonima broj vatrenog oružja po glavi stanovnika među najvišima u Europi.

"Zapadni Balkan preplavljen je stotinama tisuća komada ilegalnog oružja nakon ratova i nemira 1990-ih. U 2019. godini procijenjeno je da u Srbiji ima 39,1 komad vatrenog oružja na 100 ljudi, što je treće mjesto u svijetu, iza SAD-a i Crne Gore", piše BBC.

U posljednjoj masovnoj pucnjavi 2013., srpski ratni veteran ubio je 13 ljudi u selu u središnjoj Srbiji, podsjeća Reuters. Ističu i da su srbijanske vlasti ponudile amnestiju od progona vlasnicima ilegalnog oružja - ako oružje predaju ili registriraju.

Američki ABC News također prenosi navedeno, no primjećuju i da bi "desetljećima duga nestabilnost, kao i stalne ekonomske poteškoće mogle potaknuti ovakve krvave ispade."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:50