NA PRAGU RATA

MASAKR U DAMASKU Francuska: 'Spremni smo na vojnu intervenciju'

Francuska smatra da bi međunarodna zajednica trebala odgovoriti "silom", ako se dokaže da je Sirija koristila kemijsko oružje protiv vlastitog naroda
 AFP

Francuska smatra da bi međunarodna zajednica trebala odgovoriti "silom", ako se dokaže da je Sirija koristila kemijsko oružje protiv vlastitog naroda.

Uznemirujuće fotografije

Rekao je to ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u intervjuu za televiziju BFM, no odbacio je mogućnost kopnene intervencije.

- Međunarodna zajednica bi trebala u Siriji reagirati silom, ali nema govora o tome da se na teren pošalju postrojbe – rekao je, no nije otkrio dodatne detalje.

Uznemirujući video

Francuska, Britanija i Turska predvode pozive za oštar odgovor UN-a te su pozvale da se UN-ovim inspektorima koji već jesu u Siriji hitno dopusti pristup četvrti na istoku Damaska u kojoj se navodno napad dogodio. Unatoč tomu, nema naznaka da bi UN-ov tim uistinu mogao dobiti mogućnost za istragu, i to unatoč tomu što je smješten upravo u blizini mjesta gdje su se dogodili najnoviji napadi – no inspektori imaju mandat posjetiti samo tri lokacije o kojima su se prethodno dogovorili UN i sirijska vlada, a uz to je riječ o području u kojem traju borbe između vlade i pobunjenika pa nije ni sigurno.

UŽAS U SIRIJI 650 mrtvih u masakru kemijskim oružjem

Da bi pak inspektori potvrdili da se dogodio napad, primjerice sarinom, morali bi na lokaciju stići u roku od nekoliko dana ili će tragovi postati toliko slabašni da se neće moći sa sigurnošću potvrditi je li otrov korišten ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:37