RUSKI SVIJET SE ŠIRI

Masakri, zlato i farme trolova: Ovdje je novo rusko bojno polje, cijeli kontinent strepi od zloglasnih wagnerovaca

Zapadni dužnosnici kažu da Prigožin i njegove tvrtke planiraju proširiti svoj utjecaj u više od desetak afričkih država. Često nauštrb preplašene Francuske

Sjedište grupe Wagner

 Olga Maltseva/Afp

Ruski biznismen za kojeg se vjeruje da je blizak saveznik Jevgenija Prigožina, osnivača Wagner grupe, prebačen je u bolnicu u Srednjoafričkoj Republici nakon "pokušaja atentata", izvijestila je novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na lokalno rusko veleposlanstvo. Rusko veleposlanstvo u Banguiju nije još komentiralo okolnosti navodnog pokušaja ubojstva.

Dmitriju Sitiiju, koji službeno radi kao voditelj kulturnog centra "Ruski dom" u glavnom gradu Srednjoafričke Republike, Banguiju, SAD su u rujnu 2020. uvele sankcije zbog njegovih navodnih veza s Wagner grupom, privatnom vojnom skupinom koja je rasporedila više od 1000 boraca u toj nestabilnoj afričkoj državi.

Prigožin, ruski oligarh pod američkim sankcijama koji je predvodio nedavni prodor Rusije u Afriku, rekao je u priopćenju objavljenom u petak da je Sitii primio paket s eksplozivom koji je eksplodirao u njegovim rukama, piše Guardian.

“U ovom trenutku život Dmitrija Sitiija visi o niti. Ruski liječnici u Banguiju čine sve što je moguće kako bi ga spasili", rekao je Prigožin u izjavi koju je objavila njegova catering tvrtka Concord.

No Prigožin je i, bez da je pružio bilo kakve dokaze, ustvrdio da je napad koordiniran iz Francuske.

"Već sam kontaktirao Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije kako bi ono pokrenulo proceduru za proglašenje Francuske državom sponzorom terorizma, kao i da se provedu temeljite istrage o terorističkim metodama Francuske i njezinih zapadnih saveznika – poput Sjedinjenih Američkih Država", kazao je osnivač grupe Wagner.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je zanijekalo bilo kakvu umiješanost.

image
Barbara Debout/Afp

Wagner se širi u Afriku

Zapadni dužnosnici kažu da Prigožin i njegove tvrtke u ime Rusije planiraju proširiti svoj utjecaj u više od desetak afričkih država. Često baš nauštrb Francuske.

Otkako je predsjednik Srednjoafričke Republike Faustin-Archange Touadéra odlučio angažirati Wagner da se 2018. bori protiv pobunjenika, Pariz se bori da zadrži svoj utjecaj u Srednjoafričkoj Republici, bivšoj francuskoj koloniji. No posljednje francuske trupe napustile su državu još prije nekoliko dana. Francuska je također izgubila od Rusije u Maliju, gdje su Wagnerovi borci sada ti koji se bore protiv islamističkih ekstremista.

Prigožin je već nekoliko puta optuživao zapad da iskorištava Afriku. Guardian tvrdi kako pri tom koristi podmukle metode. Farma trolova povezana s Prigožinom optužena je za vođenje kampanja dezinformiranja kojima se napada zapad, a javno mnijenje priprema za ruske intervencije. Najmanje jedanput, piše Guardian, Wagnerovi operativci otkriveni su kako lažiraju dokaze o francuskim zločinima.

U Maliju i Srednjoafričkoj Republici Wagner grupa je plaćena u gotovini i koncesijama za iskopavanje zlata i dijamanata. Deseci tvrtki povezanih s Prigožinom i njegovim podređenima uključeni su u vađenje vrijednih metala i dragog kamenja diljem zapadne, središnje i istočne Afrike.

Uznemirujuća otkriča

Prilikom uvođenja sankcija Sitiiju 2020., Amerikanci su ustrvdrili da je upravo on osnivač rudarske tvrtke Lobaye Invest povezane s Prigožinom, koja posluje u Srednjoafričkoj Republici. Vjeruje se da se i sporazum sa sudanskim režimom o vađenju i izvozu zlata također pokazao vrlo unosnim.

Prošle godine radna skupina UN-a izjavila je da je "duboko uznemirena" vezama između ruskih plaćenika, Lobayea i navodnog kršenja ljudskih prava u Srednjoafričkoj Republici,uključujući i masovna pogubljenja po kratkom postupku, proizvoljno pritvaranje, mučenje tijekom ispitivanja, te prisilno raseljavanje civilnog stanovništva.

Nadalje, SAD je optužio Rusiju za iskorištavanje prirodnih resursa u Srednjoafričkoj Republici, kao i nizu drugih afričkih zemalja kako bi pomogla financiranju Moskve u ratu u Ukrajini. Moskva je optužbe odbacila.

Masakri u Maliju

Pregršt je izvještaja i dokaza o ruskim maskrima i pljačkama diljem kontinenta, piše Guardian.

Zabilježeno je niz krvavih napada na rudnike u graničnim zonama između Sudana i Srednjoafričke Republike (gdje vlada bezakonje), a o kojima je prije nekoliko mjeseci izvijestio Guardian. Vjeruje se kako je Wagner grupa tamo opljačkala rudnike zlata.

Svjedoci s kojima je Guardian razgovarao opisali su masakre koje su počinili Wagnerovi plaćenici. Oni su, kako tvrde svjedoci, neselektivno pucali iz automatskog oružja, razbijali opremu, uništavali zgrade i krali motore. Jedan je spomenuo i grobnicu u kojoj je bilo više od 20 žrtava. Drugi su govorili o stotinama mrtvih ili ozlijeđenih.

A zabrinuti predsjednik Gane Nana Akufo-Addo rekao je u četvrtak kako je susjedna Burkina Faso "postigla dogovor" s Wagnerom.

"Burkina Faso je sada sklopila dogovor o suradnji s Malijem u zapošljavanju tamošnjih Wagnerovih snaga i vjerujem da je Rusima rudnik u južnom dijelu Burkine dodijeljen kao zahvala za njihovu uslugu. Za nas u Gani je to što djeluju na našoj sjevernoj granici posebno uznemirujuće", kazao je predsjednik Gane.

Guardian tvrdi kako je Wagnerova grupa također povezana sa zločinima u Maliju, gdje su njeni borci navodno bili uključeni u masakre stotina civila ranije ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:38