VOJNI BLOGERI BJESNE

Masivni raketni napad bio je neuspješan, nisu pomogli ni jezivi Kindžali: ‘Znam zašto ih koriste‘

Neki stručnjaci kažu da su Rusi možda prije dva dana u Ukrajini koristili rijetke hipersonične projektile jer im ponestaje raketa

Lansiranje ruskog projektila Kindžal iz borbenog zrakoplova/Arhivska fotografija

 Sputnik/Profimedia/-/sputnik/Profimedia

Ruske su snage u četvrtak izvele dosad najveći raketni napad na Ukrajinu u 2023. godini, gađajući masovno energetsku infrastrukturu zemlje. No, taj je masivni udar, kako u posljednjem svojem izvješću procjenjuje američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) vjerojatno služio samo propagandnim ciljevima Kremlja.

Ukrajinski vojni dužnosnici izvijestili su da su ruske snage gađale ukrajinsku ključnu infrastrukturu sa 84 različita projektila, uključujući 28 krstarećih projektila Kh-101/Kh-555 i 20 krstarećih projektila Kalibr, šest protubrodskih projektila Kh-22, šest hipersoničnih projektila Kh-47 Kindžal (Bodež), dvije Kh- 31P nadzvučne protubrodske rakete, šest navođenih raketa Kh-59 i najmanje 13 raketa protuzračnog sustava S-300.

Ruske snage također su napale Ukrajinu s osam bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Shahed–136, za koje su ukrajinski dužnosnici, kako navodi ISW, zaključili da su vjerojatno služile tome da odvrate pažnju ukrajinskih sustava protuzračne obrane prije samih raketnih udara.

Ukrajinske snage navodno su oborile 34 od 48 projektila Kalibr i Kh-101/Kh-555 te četiri drona Shahed-136. Ukrajinski dužnosnici također su napomenuli da svih osam projektila Kh-31P i Kh-59 nisu dosegnuli predviđene ciljeve.

No, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat izjavio je da ukrajinske snage nemaju kapaciteta, odnosno nisu mogle oboriti neke od ruskih projektila, vjerojatno misleći na hipersonični projektil Kindžal i rakete S-300. "Za sada nemamo mogućnosti suprotstaviti se tom oružju", rekao je.

Vojni blogeri ne podržavaju raketni udar

Kremlj je, smatraju analitičari ISW-a, vjerojatno namjerno lansirao upravo one projektile koje ukrajinska protuzračna obrana ne može presresti, prije svega Kindžal, kako bi postigao rezultate u ruskom informacijskom prostoru, unatoč sve manjim zalihama tih projektila. Ihnat procjenjuje da Rusija ima do 50 tih hipersoničnih projektila te da je koristila neke projektile koje ne može zamijeniti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno je upotrijebio ove rijetke projektile u, kako procenjuje ISW, zapravo besplodnim napadima, kako bi malo umirio proratne i ultranacionalističke krugove, koji su pozivali na osvetu za incident u Brjansku.

Ruski vojni blogeri i propagandisti kritizirali su rusku raketnu kampanju jer nije uspjela ‘zamrznuti‘ Ukrajinu tijekom zime. Putin je vjerojatno namjeravao neutralizirati taj narativ još jednim raketnim napadom sličnim onima koje je Rusija izvela u jesen prošle godine, koristeći napredne projektile kako bi se zajamčila određena šteta u Ukrajini.

No, proratni ruski vojni blogeri, kako navodi ISW, većim dijelom nisu podržali posljednje napade, ističući da Kremlj mora iz temelja promijeniti pristup pri ciljanju meta s obzirom da se Ukrajina prilagodila dosadašnjem obrascu napada na svoju energetsku infrastrukturu. Ukrajinci se, naime, služe milijunima malih generatora za domaćinstva i tvrtke, a štete na velikim postrojenjima brzo se saniraju.

‘Tri su moguća razloga za uporabu Kindžala‘

U međuvremenu, bivši zapovjednik NATO-a James Stavridis, kako prenosi Newsweek, naveo je nekoliko mogućih razloga koji stoje iza ruske uporabe Kindžala u Ukrajini. Stavridis, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, nije isključio kao jednu od mogućnosti da je uporaba Kindžala pokazatelj da Moskvi ponestaje raketa, ali je iznio i druge mogućnosti. "Rusija voli pokazivati svoje hipersonične sposobnosti. Oni su u ratu, pa evo prilike za to", rekao je Stavridis te istaknuo da ruskim snagama nije preostalo mnogo tih projektila.

Zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe Vadim Skibitski rekao je u siječnju za RBC-Ukrajina da su ruske zalihe visokopreciznih projektila, uključujući Kh-101, Kh-555 i Kalibr, pri kraju, a Stavridis je iznio tri moguća razloga zašto Rusija sada koristi Kindžal, iako ih možda nema puno. "Ispucati njih šest u jednoj noći znači ili: A. Stvarno im ponestaje (streljiva), B. Žele pokazati svoje sposobnosti i C. Oni doista žele uništiti električnu mrežu, posebno tijekom zimskih mjeseci jer osjećaju - ja mislim posve netočno - da bi to u konačnici bio put prema slamanju volje ukrajinskog naroda. Ne bih se kladio protiv ukrajinskog naroda u tom pogledu", rekao je Stavridis, koji je služio kao NATO-ov vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Europi.

Drugi stručnjaci smatraju da bi uporaba tehnološki naprednih projektila Kindžal mogla "iz temelja promijeniti" dinamiku rata, što bi moglo dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini. "Korištenje hipersoničnog projektila očito je eskalacijski potez Rusije", rekao je bivši pukovnik zračnih snaga i obrambeni stručnjak Jeff Fischer za Newsweek. "Kh-47M2 (Kindžal) iz temelja mijenja rat. Vjerojatno mu se Ukrajina ne može suprotstaviti. Nadalje, to je i izazov za SAD. U svibnju 2022. predsjednik (Joe) Biden komentirao je Kh-47M2, rekavši da je projektil ‘gotovo nemoguće zaustaviti‘", dodao je. Time se, inače, hvale i u Kremlju.

Patrioti bi mogli pomoći, ali još ih nema

No, ukrajinski dužnosnici kažu da se Kindžali ipak mogu oboriti obrambenim sustavima Patriot, ali Ukrajina ih još nije dobila, iako su američke snage obučavale snage Kijeva kako koristiti te sustave. SAD je prvotno odobrio slanje sustava Patriot u Ukrajinu u prosincu, no sada je vremenski rok isporuke nepoznat. "Ne možemo dati točan vremenski okvir za isporuku iz operativnih sigurnosnih razloga pa ćemo Ukrajincima prepustiti da objave kada raketni sustav Patriot bude u zemlji i operativan", rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane Garron Garn za Newsweek. "SAD omogućava obuku na Patriotama za približno 65 ukrajinskih vojnika u Fort Sillu u Oklahomi", dodao je.

Lubomir Luciuk, stručnjak za istočnoeuropsku politiku i profesor političkih znanosti na Kraljevskom vojnom koledžu Kanade, rekao je za Newsweek da je ruska uporaba Kindžala "zabrinjavajuća" jer obrambeni sustavi Patriot još uvijek nisu raspoređeni. "Unatoč tome, Ruska Federacija nema veliku zalihu ovih modernih projektila pa mislim da je njihova sadašnja uporaba zapravo znak očaja i frustracije Kremlja, s obzirom na loš učinak njihove vojske na terenu. Uporaba ovog oružja nije ništa drugo nego (neuspjeli) pokušaj daljnjeg zastrašivanja ukrajinskih branitelja", rekao je.

Luciuk također smatra da uporaba tih projektila neće utjecati na volju Ukrajinaca da poraze ruske snage, ali da itekako ugrožavaju živote civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 05:41