NOVI VAL PROSVJEDA

Maskirani tajni agenti u Minsku privode studente, Lukašenko u strahu priziva opasnost od korone

Ogrnuti crveno-bijelim zastavama, studenti su na nekoliko mjesta u glavnome gradu organizirali prosvjede
 TUT.BY/AFP

Maskirani tajni agenti u subotu su odvlačili studente prosvjednike s ulica i odvodili ih u kombijima, dok i četvrti vikend zaredom traju prosvjedi protiv osporavanog reizbora bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Prema oporbenim izvorima još je jedna istaknuta pripadnica oporbe Olga Kovalkova napustila zemlju i otišla u susjednu Poljsku.

Kovalkova je bliska suradnica oporbene čelnice Svetlane Tihanovske i bila je nakratko uhićena u kolovozu.

Zbog sudjelovanja u prosvjedima u subotu je privedeno oko 30 osoba, prenosi novinska agencija Tass, pozivajući se na podatke policije u Minsku

Ogrnuti crveno-bijelim zastavama, studenti su na nekoliko mjesta u glavnome gradu organizirali prosvjede. Jedan je održan ispred Državnoga lingvističkog instituta u Minsku, gdje je policija u petak uhitila pet osoba.

U drugim dijelovima grada maskirani muškarci odvodili su studente okupljene u restoranu u ulici Karla Marxa u središtu Minska.

Tijekom poslijepodneva Minskom su promarširale tisuće žena, izvikujući slogane poput - "ruke dalje od naše djece".

Lukašenko se trudi da obuzda val masovnih prosvjeda i štrajkova otkako je prošlog mjeseca osvojio šesti mandat na izborima za koje protivnici kažu da su bili namješteni, što on negira.

Bjeloruski je predsjednik i ranije negirao informacije o pandemiji koronavirusa, objašnjavajući kako je riječ o "psihozi" protiv koje bi se moglo boriti ispijanjem votke i korištenjem saune.

No u subotu je "promijenio ploču" te je ukorio prosvjednike zamjerajući im da šire bolest. "Teturamo ulicama međusobno se dodirujući", rekao je na sastanku vlade prenošenom u tv-programu.

"A gdje je održavanje fizičkog razmaka i sve ostalo? Činimo sve da bismo produljili trajanje pandemije. To je neprihvatljivo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:34