STRADALO 130 LJUDI

Masovna pogibija imigranata

 AFP

RIM - Vijesti o novoj masovnoj pogibiji imigranata u petak su zasjenile službenu komemoraciju u povodu prve godišnjice brodoloma kraj Lampeduse, i ponovno istaknule težinu toga problema.

Pretpostavlja se da je oko 130 imigranata poginulo jer su u četvrtak dva čamca potonula pet i pol kilometara od libijskih gradova Garabulija i Tajure, objavilo je talijansko vijeće za izbjeglice (CIR), skupina za prava imigranata.

"Čini se da je u tim čamcima bilo ukupno 250 putnika, a libijska obalna straža spasila je samo 120 ljudi. Pronađeno je deset tijela stradalih, a libijske vlasti i dalje traže", kaže CIR.

U listopadu 2013. dogodila se tragedija kraj talijanskoga otoka Lampeduse, poginulo je 366 ljudi. U rujnu ove godine u Sredozemlju se potopio brod s pet stotina migranata i vjeruje se da su svi poginuli.

Deseci preživjelih i rodbina stradalih, kao i talijanski i europski dužnosnici, doputovali su na Lampedusu i u petak sudjelovali na komemoraciji.

Predsjednik Europskoga parlamenta Martin Schulz koji je na komemoraciji bio s talijanskom ministricom vanjskih poslova i budućom šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, verbalno je napadnut.

"Služite se mrtvima i rodbinom žrtava da prikrijete vlastitu odgovornost. Vi ste krivci", viknuo mu je muškarac iz ljevičarske zadruge Askavuse s Lampeduse, a okupljeni pred zgradom vikali su "Sramota! Sramota!"

Askavusa na svojoj internetskoj stranici osuđuje "militarizaciju" Lampeduse, protivi se planiranom ponovnom otvaranju centra za pritvor imigranata, osuđuje EU-ovu "agresiju, eksploataciju" i prodaju oružja diljem svijeta te poziva Uniju da izbjeglicama otvori vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:13