UPALJEN ALARM

Masovna ruska evakuacija iz Zaporižja izazvala paniku, znakovito je i gdje šalju 70.000 ljudi

Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja kaže da do evakuacije dolazi zato što na tom području vlada velika nestašica hrane i lijekova

Evakuacija iz Zaporižja

 Twitter/

Rusi su počeli s masovnom, kako navode, "privremenom evakuacijom" stanovništva iz 18 naselja na okupiranom području Zaporižje, uključujući i grad Enerhodar gdje se nalazi najveća nuklearna elektrana na svijetu. Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency, IAEA), Rafael Grossi, rekao je kako je situacija u zaporiškoj nuklearki sve neizvjesnija i potencijalno opasna te da su njihovi eksperti, koji se nalaze u nuklearnoj elektrani, također obaviješteni o evakuaciji stanovništva, ali i dalje ostaju tamo.

Namjerava se evakuirati gotovo 70 tisuća ljudi, navode ruski mediji, a kako piše moskovski list MK, to se radi "zbog očekivane ukrajinske ofenzive" na tom području koje je pod stalnom "vatrom ukrajinskih snaga", a posebno navode da je zbog ukrajinskih napada "ugrožena sama nuklearka". Podsjetimo, nuklearku su Rusi uspjeli zauzeti još na početku rata, 4. ožujka 2022. godine. No, Ivan Fjodorov, ukrajinski gradonačelnik Melitopolja, grada koji trenutačno Rusi drže pod okupacijom, a on bi trebao biti prva meta tog najavljivanog ukrajinskog protuudara, kaže da do evakuacije dolazi zato što na tom području vlada velika nestašica hrane i lijekova, nedostaje goriva, a ima problema i s opskrbom vodom i strujom. Prema obavještajnim podacima, i "ruska vojska se pregrupirava", a neki navode da je to samo eufemizam za postupno premještanje, odnosno povlačenje. Ukrajinska vojska prešla je rijeku Dnjipro i već se danima najavljuje "majka svih bitaka" koja bi mogla odrediti sudbinu rata. Navodno ukrajinska vojska priprema protunapad na južnom pravcu prema gradu Melitopolju, s krajnjim ciljem oslobađanja strateški važnog grada Berdjanska, luke na Azovskom moru koju trenutačno kontrolira Rusija.

Europa skeptična

No, oko te protuofenzive postoje i prijepori pa je češki predsjednik Petr Pavel, inače general, upozorio predsjednika Volodimira Zelenskog i premijera Denisa Šmihala da im prijeti "katastrofa ako budu brzali s protuofenzivom", piše londonski Guardian. Pavel ih je upozorio da je "element iznenađenja koji im je pomogao u uspješnim napadima na Harkiv i Herson" prošao te da se Rusi dobro pripremaju za očekivanu ofenzivu. I Washington Post navodi kako ukrajinsko vodstvo strahuje da protuofenziva možda neće opravdati svu tu "buku" koja se oko toga digla. "Očekivanja od naše protuofenzive su u svijetu precijenjena. Većina ljudi čeka nešto veliko", izjavio je i ministar obrane Oleksij Reznikov te dodao da prevelika očekivanja mogu dovesti do "emocionalne frustracije". Prema njegovim riječima, prve ukrajinske jurišne grupe su 90 posto spremne za protuofenzivu, piše američki list, ali napominje da dio vojnika još nije završio obuku u inozemstvu. Osim toga, napomenuo je da Kijevu najviše trebaju sustavi protuzračne obrane. Predsjednik Zelenski kaže da će Kijev biti spreman za protuofenzivu "kada dobije potrebno oružje koje je dogovoreno sa zapadnim partnerima", ali napominje kako se datum početka protunapada može pomaknuti i zbog vremenskih prilika. Ukrajinski mediji, pak, navode kako je primjetno da iz Melitopolja odlaze kamioni "puni pokradene robe", a ukrajinski dužnosnici kažu da je "privremena evakuacija" zapravo "put bez povratka" za one koji odlaze. Konačni cilj tog prodora bilo bi presijecanje kopnenog spoja Krima s Rusijom te bi praktički Ukrajina ponovno kontrolirala većinu crnomorske obale, osim Krima, i makar dio obale Azovskog mora. Time bi i Krim došao u izolaciju, pa bi se stvorili uvjeti da se možda pripremi mogući početak borbe za oslobađanje tog poluotoka.

Svi prema Berdjansku

No, zanimljivo je da ruski portal Lenta navodi da se većina evakuiranih iz Zaporižje smješta baš u Berdjansk. Osim toga, Rusi se na tom pravcu ukopavaju i grade fortifikacijske utvrde, a Ukrajina je izvela nekoliko napada na području Krima - na vojne objekte i skladišta goriva. Iz Moskve dolaze vijesti da je most koji spaja Rusiju s Krimom "u potpunosti osposobljen za promet". Sve to ukazuje da se na tom području, s dolaskom toplijeg vremena, sve više kuha. Istodobno neki tvrde da se i Rusi pripremaju da na tom pravcu pokušaju izvršiti prodor i spriječiti ukrajinsku ofenzivu. Rusi su iranskim dronovima kamikazama Shahed-136/131 napali Kijev, ali i Odesu. U svakom slučaju, očekuje se da bi ipak sredinom svibnja moglo doći do toliko najavljivane ofenzive.

No, ukrajinski predsjednik priznao je da Kijev "ima velikih problema na nebu", ali neće čekati isporuku borbenih zrakoplova za protuofenzivu. Prema njegovu mišljenju, bilo bi "mnogo lakše" da Kijev dobije F-16, koje već dulje vrijeme traži od zapadnih saveznika. Kako, pak, piše moskovski Komersant, "neki u Kijevu strahuju" da bi se, ako protuofenziva ne poluči očekivani uspjeh, isporuka vojne pomoći mogla smanjiti te navode kako bi SAD u tom slučaju mogao "stisnuti Ukrajinu da sjedne za pregovarački stol s Rusijom". Kako podsjeća The Washington Post, i dokumenti Pentagona, koji su nedavno procurili u javnost, "pokazuju kako SAD ne očekuje da će Kijev ostvariti sve zamišljeno u protuofenzivi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:13