UTAJE, PREVARE...

Masovna uhićenja i racije diljem Europe: U udaru na talijansku mafiju Ndranghetu ‘palo‘ 150 ljudi

Osumnjičenici se terete za pranje novca, poreznu utaju, prijevare i krijumčarenja droge, zločinačko udruživanje te promet oružjem

Privođenje mafijaša

 Alex Talash/Afp

Njemačka i talijanska policija uhitile su u srijedu oko 150 ljudi u žestokom udaru na talijansku kriminalnu skupinu Ndrangheta, objavili su njemački javni tužitelji i policija dviju zemalja.

Kako javlja Reuters, osumnjičenici se terete za pranje novca, kaznena djela porezne utaje, prijevare i krijumčarenja droge, mafijaško zločinačko udruživanje te posjedovanje i promet oružjem.

Uhićenja su bila dio koordinirane istrage Njemačke, Belgije, Francuske, Italije, Portugala i Španjolske, objavile su njemačke vlasti.

Francuska agencija AFP javila je da je uhićenja bilo i u Sloveniji i Rumunjskoj.

image

Press konferencija povodom uhićenja mafijaša

Benoit Doppagne/Afp

Ndrangheta, koja vuče korijene iz južne talijanske regije Kalabrije, nadmašila je Cosa Nostru kao najmoćnija mafijaška skupina u zemlji i jedna od najvećih kriminalnih mreža na svijetu.

Talijanski karabinjeri izveli su 108 uhićenja diljem zemlje u istrazi baziranoj u središtu regije Kalabrija, navodi se u priopćenju. Dodatnih 15 osoba privedeno je po nalogu policije u sjeverozapadnoj luci Genovi.

Njemačka policija također je uhitila desetke osumnjičenih u ranim jutarnjim racijama.

U Belgiji je policija izvršila raciju na više od 20 adresa, rekli su tužitelji, dodajući da će više detalja iznijeti na konferenciji za novinare tijekom dana.

image

Privođenje mafijaša

Alex Talash/Afp

Krijumčarenje kokaina

Policija njemačke pokrajine Bavarske objavila je da su uhićenja rezultat više od tri godine istrage nazvane "Operacija Eureka".

Talijanski i belgijski istražitelji vjeruju da je talijanska kriminalna skupina između listopada 2019. i siječnja 2022. prokrijumčarila blizu 25 tona kokaina i prenijela više od 22 milijuna eura iz Kalabrije u Belgiju, Nizozemsku i Južnu Ameriku.

Četiri osobe uhićene su u Bavarskoj, 15 u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i 10 u jugozapadnoj pokrajini Porajnje-Falačka, objavila je njemačka policija. Policija je zaplijenila potencijalne dokaze na desecima lokacija, uključujući domove i urede.

image

Privođenje mafijaša

Alex Talash/Afp

Dvojica osumnjičenika koji su bili pod istragom u zapadnoj njemačkoj pokrajini Saarska uhićeni su u Italiji.

U sklopu koordinirane istrage u gradu Malagi na jugu Španjolske uhićen je muškarac, priopćila je španjolska policija, ne navodeći više detalja.

Njemački tužitelji i talijanski karabinjeri najavili su tijekom dana odvojene konferencije za novinare.

image

Privođenje mafijaša

Alex Talash/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:29