POKRENUTA ISTRAGA

MASOVNA ZARAZA BEBA Tek rođenoj djeci kroz cjevčice davali otrovanu hranu, sve više inficiranih

 Goran Mehkek / Cropix

LONDON - Britanske su zdravstvene vlasti pokrenule veliku istragu nakon što je otkriveno nekoliko slučajeva trovanja krvi novorođenčadi na bolničkim odjelima neonatalne skrbi diljem države.

Sve je počelo sumnjivom smrću djeteta u jednoj londonskoj bolnici, za koje je utvrđeno da je otrovano kroz hranu koje je primilo putem cjevčica, a naknadno je otkriveno još najmanje 18 sumnjivih slučajeva.

Simptomi su se kod djece pojavili prošli četvrtak, a bolnice su u međuvremenu povukle iz uporabe spornu pošiljku potencijalno otrovne tekuće hrane. Dijete koje je prvo preminulo počelo je povraćati već šest sati nakon primanja hrane, a dijagnosticirana mu je septikemija.

S obzirom da je hranu primilo kroz cjevčice direktno u krvotok, simptomi su se i pojavili brže nego što bi to bio slučaj da se hranilo kroz usta.

Prema informacijama BBC-ja, spornu pošiljku proizvela je kompanija ITH Pharma, čija je direktorica pokušala kontrolirati štetu tvrdnjom da je, prema preliminarnoj istrazi, zaražena tek jedna pošiljka zasad neidentificiranom sirovinom.

'Kao majka i farmakologinja i netko tko već 30 godina radi u zdravstvu, želim reći da sam duboko potresena i tužna zbog smrti bebe i ostalih koji su zaraženi', rekla je Karen Hamling iz ITH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 01:53