SEZONA LOVA

MASOVNE PREDAJE ZBOG EGZEKUTORA Deseci gradonačelnika i policijskih dužnosnika na policiji

 Getty Images

Od kada je Rodrigo Duterte, od milja zvan i 'egzekutor', zasjeo u svibnju u fotelju filipinskog predsjednika, više od 400 osumnjičenih dilera droge ubila je policija, službeni su podaci filipinskih vlasti. Doduše, CNN javlja kako je ubijenih i više od 800, no ova brojka uključuje i ubojstva nepoznatih osvetnika, piše Reuters.

Obzirom da s 'egzekutorom' nema šale u ponedjeljak su 27 gradonačelnika i 31 visoki policijski dužnosnik, koji se povezuju s trgovinom droge, sami odlučili doći u Manilu u strahu od Duartea koji je svima dao rok od 24 sata da se sami prijave ili će ih on potražiti.

Duterte je predsjednički mandat osvojio na platformi najavljene nemilosrdne borbe protiv droge i kriminala. U svom suludom pohodu ima i veliku pomoć u liku svog bliskog suradnika, generala Ronalda Bate de la Rose, koji je siromašne dijelove zemlje pretvorilo u otvorena lovišta u kojima je slobodno ubijati, a sve pod krinkom borbe protiv droge.

Udruge za ljudska prava upozorovaju kako nije riječ o bogatim i moćnim narkobossovima koji kontroliraju trgovinu drogom na ulicama Filipina već je riječ o siromašnim ljudima te upozoravaju kako treba zaustaviti ovo od države sponzorirano nasilje.

Podsjetimo, Duterte je obećao da će se 'ribe u Manilskom zaljevu debljati od leševa koji će plutati Pacifikom'. “Savjetujem vam da otvarate pogrebna poduzeća, to će biti dobra prilika za zaradu”, poručio je još u svibnju Rodrigo Duterte, novi filipinski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:07